Lastevanemate võitlusvaim päästis Keila-Joa kooli sulgemisest

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila-Joa koolis jätkub õppetöö kindlasti ka järgmisel õppeaastal.
Keila-Joa koolis jätkub õppetöö kindlasti ka järgmisel õppeaastal. Foto: Andres Haabu

Jaanuari alguses rahuldas halduskohus kolme lapsevanema kaebuse ja tühistas haridusministeeriumi käskkirja, mis nägi ette Harjumaal Keila vallas asuva Keila-Joa sanatoorse internaatkooli sulgemise.


Haridus- ja teadusministri käskkiri nägi ette lõpetada alates tänavu 15. juulist 2013 ministeeriumi hallatava Keila-Joa sanatoorse internaatkooli tegevus «haridusressursside kasutamise optimeerimiseks ning seoses asjaoluga, et puudub vajadus riigiasutusena korraldada koolitustegevust somaatiliste haigustega lastele». Käskkirja seletuskirjas oli märgitud, et kooli tegevuse jätkamine eraldiseisva riigiasutusena ei ole õppe- ja kasvatustegevuse seisukohalt ega majanduslikult otstarbekas.

Kohus leidis, et ministri otsus lõpetada kooli tegevus on tehtud kaalumata kõiki asjaolusid, mistõttu on kaebus põhjendatud ja vaidlustatud käskkiri tuleb tühistada. Kohus leidis muuhulgas, et kulude optimeerimine ei saa saa olla riigiasutuse tegevuse lõpetamise aluseks. Samuti ei nähtunud ministri käskkirjast, miks puudub vajadus sellise riigiasutusena tegutseva kooli järele. Samuti jättis ministeerium analüüsimata ja hindamata selle, kas raskete somaatiliste haigustega lastele on tagatud nende erivajadustele vastavad õppimisvõimalused üldhariduskoolides. Kõiki asjaolusid arvesse võttes otsustaski kohus haridusministri käskkirja tühistada. Kohtuotsus on tänaseks jõustunud.

Kooli direktor Tiina Saar ütles, et ei tahaks sel teemal midagi kommenteerida. Üks kooli õpetajatest aga lausus, et küllalt suur kahju on ministeeriumi otsusest juba sündinud. «Kohus ei lubanud kooli kinni panna küll, aga kogu see asi suretab meid ikka vaikselt välja. Esiteks ei lubatud uusi õpilasi juurde võtta. Teiseks läksid mõned inimesed juba siit töölt ära, sest pikemas perspektiivis ei ole mingit kindlustunnet. Aga samas on lastele seda kooli väga vaja. Kui nad siit ära lähevad, siis nad saavad elus hakkama. Nad vajavad ikka individuaalsemat lähenemist ja põhjalikumat tegelemist,» rääkis õpetaja.

Haridus- ja teadusministeeriumi avalike suhete nõunik Asso Ladva kinnitas Postimehele, et selle üle, milline võiks olla Keila-Joa kooli tulevik, arutelud alles käivad ning otsuseid tehtud veel pole. «Uute otsuste ettevalmistamisse kaasatakse kindlasti ka lapsevanemad,» lubas Ladva.

Täna õpib koolis 56 õpilast, sel õppeaastal lõpetab 16 õpilast. «Tõenäoliselt jätkab kool ka uuest õppeaastast vähemalt põhikooli astmes ja kooli vastuvõtt on avatud tänagi. Gümnaasiumiastmesse jääb peale käesoleva õppeaasta lõppu vaid kaks õpilast, mis muudab keerukaks õppetöö kvaliteedi tagamise,» lisas ta. Igal juhul teavitatakse nii kooli töötajaid, õpilasi kui nende vanemaid kõigist võimalikest muudatustest vähemalt viis kuud ette.

Ladva sõnul on ministeeriumis kooli ülalpidamiseks vajaliku summaga arvestatud ning seetõttu ei pea õpilased, vanemad, ega ka töötajad muretsema. «Õpetajaskonna arv on seotud õpilaste ja klassikomplektide arvuga. Kui muutub õpilaste arv ja klassikomplektide arv, siis loomulikult korrigeeritakse ka õpetajate koosseisu kas suuremaks või vähemaks,» ütles Ladva. Ta rääkis ka, et spetsialistid on käinud hindamas ka Keila-Joa kooli hoonete seisukorda, mis olevat pehmelt öeldes masendav.

Pealegi olevat selline koolivorm ajast ja arust. «Keila-Joa kool on mingil kummalisel põhjusel selliseks jäänud. Mujal Eestis käivad niisuguste haigustega lapsed tavakoolides ja kõik saavad ilusti hakkama. See on mingist vanast ajast jäänud arusaam, et kui laps on natuke eriline ja vajab natuke rohkem hoolitsust, siis paneme ta kohe erikooli,» lausus ministeeriumi esindaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles