Martinson: suurim terviserisk on vaesus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla.
Haigla. Foto: Elmo Riig.

Tallinna abilinnapea ja lastearst Merike Martinson prognoosib, et majandusraskused hakkavad inimeste tervisele otsesemalt või kaudsemalt negatiivset mõju avaldama.


«Inimesel, kellel on raskusi sellega, et ots otsaga kokku tulla, hakkab varem või hiljem tervis kannatama. Mida vaesem on elanikkond, seda rohkem on terviseprobleeme. Vaesus ongi kõige suurem terviserisk,» ütles Martinson Raepressi vahendusel.

Abilinnapea sõnul on Tallinnas palju ära tehtud, et inimeste sotsiaalset toimetulekut toetada. Samas on raviasutused pidanud riigieelarve kärbete tõttu oluliselt oma tegemisi kokku tõmbama. «Riik on lõpetanud amortisatsioonikulude kompenseerimise, haigekassa vähendanud lepingumahte. Lisaks tõusis selle aasta algusest ravimite ja haiglaaparatuuri käibemaks viielt protsendilt üheksale protsendile,» selgitas Martinson.

«Teised Euroopa riigid lasevad praegu käibemaksu alla, aga meie tõstsime kriisiolukorras makse veelgi. Kusjuures haiglad käibemaksu tagasi ei saa. See käibemaks, mis meil tagasi saamata jääb, on keskhaiglates kusagil 35-40 miljonit, lastehaiglas 10-12 miljonit krooni. Nii et haiglatele on see suur löök, sest uus käibemaks praegu haigekassa hinnakirjas ei kajastu,» lisas abilinnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles