Tallinna asumid saavad tähistused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassisaba.
Kassisaba. Foto: Repro

Ilmselt ei tea päris paljud tallinlased, kas nad elavad Kassisabas, Kitsekülas, Torupillis või mõnes teises pealinna ajaloolises asumis. Varsti saavad nad seda teada.



Tallinna linnavalitsuse andmetel on pealinnas olnud 84 asumit. Ilmselt leidub päris vähe tallinlasi, kes suudaks need kõik soravalt ette lugeda. Nüüd on linnavalitsus otsustanud, et kõik vanad asumid tuleb korralikult tähistada ehk teedele ja tänavatele vastavad sildid välja panna.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti miljööalade osakonna juhataja Riin Alatalu pidas algatust igati tänuväärseks.

Võrdluseks tõi ta hiljuti käivitunud projekti panna üle terve Eesti välja kunagiste kihelkondade sildid. «Asumite identiteedi ja nende väärtustamise seisukohalt on see ikka päris hea idee,» tõdes Alatalu.

Ajalooliste asumite tähiste paigaldamist korraldab linna transpordiamet. Ameti juhataja Andres Harjo ütles, et tõenäoliselt paljud inimesed ei teagi, millises asumis nad elavad. Seega on vastavate tähiste ülespanek vajalik kõigile tallinlastele, turistidest rääkimata.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas selgitas, et kõigile suurematele teedele ja tänavatele paigaldatakse sildid, mis tähistavad üht või teist ajaloolist asumit. 84 asumi märgistamiseks läheb vaja 94 kahe- ja 274 ühepoolset tähist.

Tööd hakkavad pihta nii kiiresti kui võimalik, kindlasti mais.Eelmise nädala istungil eraldas linnavalitsus oma reservfondist asumite märgistamiseks 826 000 krooni.

Transpordiameti peaspetsialist Vello Lõugas ütles, et asumeid tähistavate siltide paigaldamise skeem on juba peaaegu valmis. Nüüd tuleb vaid konkreetsed asukohad üle vaadata. Küsimus on, kus saab posti maasse kaevata, kuhu peab aga paigaldama betoonist poolkera, millesse omakorda metallpost panna. Nimelt ei saa elektrikaablite tõttu igale poole auku kaevata.

«Kogu kontseptsiooni oleme paika pannud, nüüd tuleb asuda tehnoloogia juurde, et iga tähise paigaldamise koht konkreetselt üle vaadata,» selgitas Lõugas. «On ju ka niisugune võimalus, et mõnes kohas saab ära kasutada olemasolevaid poste. Kus neid aga ei ole, tuleb uus paigaldada.»

Linnavalitsuse korralduse järgi valmistab ja paigaldab ajalooliste asumite tähised aktsiaselts Signaal, kes paneb linnas paika ka kõik liiklusmärgid ning joonib tänavaid.

Signaali juhatuse esimees Ats Tamm ütles eelmise nädala lõpus, et firma ei ole linna transpordiametilt märgiste paigaldamise korraldust veel saanud. Samas kinnitas ta, et märgise kujundus on valmis, ning kui transpordiamet neile töökäsu kätte annab ja kohad kätte näitab, läheb siltide paigaldamine kohe lahti.

«Praegu ei ole keegi meilt veel midagi tellinud, aga transpordiamet küsis küll kalkulatsiooni, kui palju kogu see töö maksma võiks minna,» ütles Tamm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles