Randpere: Keskerakonna kukutamiseks Tallinnas on kaks võimalust

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Reformierakonna Tallinna piirkonna juht Valdo Randpere kutsub pealinna opositsioonierakondi ühe laua taha, et arutada võimalusi Keskerakonna võimu kukutamiseks.

Randpere tegi IRLi ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna Tallinna juhtidele täna ettepaneku kohtuda, et arutada ühisosa ja teha senisest suuremat koostööd.

Randpere ütles Postimehele, et arutelule võiks tulla kaks mõtet. 

«Esimene, mis on praegusel hetkel küll teoreetiline, on see, et volikogus muutub jõudude vahekord juba enne valimisi. Seda ei saa kunagi välistada,» viitas Randpere sellele, et mõni keskerakondlane õnnestub panna volikogus poolt vahetama.

«Teine võimalus on ikkagi, et juba enne valimisi öelda valijatele, et meie kolmekesi oleme valmis sellise valimistulemuse puhul, mis seda soosib, Tallinna linna koos valitsema.»

Just viimases tuleb opositsioonil Randpere meelest kindlasti kokku leppida. «Valijatele annaks see ekstra motivatsiooni meie poolt hääletada, kui nad teaksid, et me suudame ka pärast seda koostööd teha. Demotiveeriv on see, kui nad arvavad, et nagunii Keskerakond jätkab,» arutles ta.

Pole välistatud ühine linnapeakandidaat

Randpere sõnul võiks kohtumine viia konkreetsete otsusteni. «Ideaalvariandis tullakse valimistel välja ühiste loosungitega ja näiteks ühise linnapeakandidaadiga. Ma ei väida, et see väga realistlik oleks, aga see on kindlasti arutelu objekt. Mida selgem on see, et me oleme kolmekesi koos valmis Tallinna juhtima teistmoodi, kui seda siiamaani on tehtud, seda huvitavam alternatiiv me oleme.»

Randpere kinnitas, et kindlasti ei ole tema Reformierakonna linnapeakandidaat. «Me ei ole otsustanud, kes on kandidaat. Minu isiklik seisukoht on, et seda ei tasu enne välja öelda, kui augustis.»

Saadiku sõnul on Reformierakond valmis ka selleks, et opositsiooni ühiskandidaat ei ole nende erakonnast.

Lõpetada populism ja laristamine

Kui õnnestub kolmekesi võimule tulla, on Reformierakonna eesmärgiks moodustada Tallinnas linnavalitsus, mis muudab linnajuhtimise läbipaistvaks ja ausaks, lõpetab raiskamise ja populismi.

«Tallinna linna juhtimine vajab muutusi. Keskerakondliku linnavalitsuse poliitiliste valikute ja valede prioriteetide tulemuseks on lagunenud teed, alarahastatud lasteaiad ning pimendatud tänavad. Linna investeerimisvõimekus on madal ja võlakoormus kõrge,» põhjendas Randpere.

«Samuti peame oluliseks lasteaedade olukorra parandamist, investeeringuid teedesse ning linna targemat majandamist laiemalt. Oleme avatud koostööks teiste volikogus esindatud erakondadega, kelle prioriteedid on meiega sarnased.»

KESKERAKONNA KOMMENTAAR:

Keskerakonna hinnangul ei ole Valdo Randpere sõnavõtt Tallinna võimu kukutamisest tõsiselt võetav, sest inimesed ei taha pealinnale sama kehva seisu, nagu on hetkel riigis.

«Pealinna hea käekäik väljendub rahvastiku pidevas juurdekasvus ja üha uutes ettevõtmistes, mis aitavad inimesi seal, kus riik ei mõtlegi appi tulla: olgu see siis tasuta ühistransport, apteegisoodustus, pensionilisa või munitsipaalkorterid noortele peredele. Keskerakond kutsub samuti üles nimetama ühist linnapeakandidaati ning see võiks olla Edgar Savisaar, kes on näidanud oma oskuslikkust ja teinud head tööd pika aja jooksul Tallinna juhtimises,» teatas Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kommenteeris Randpere mõtteid järgnevalt: «Kellelgi ei ole takistatud oma unistusi esitada tegelikkuse pähe. Sellest mõttes võib Randperest aru saada, kuigi see tema seisundit ei kergenda.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles