Linnavolinike vaimukused raiutakse raamatusse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavolikogu istung.
Linnavolikogu istung. Foto: Liis Treimann

Vastavalt Tallinna linnavolikogu määrusele antakse volikogu määruste stenogrammid välja paberkandjal ning lisaks internetile saavad kõik huvilised nendega tutvuda ka Tallinna linnaarhiivis.


Volikogu pressinõunik Ester Šank ütles, et möödunud aasta stenogrammide köidet saab linnaarhiivis lehitseda alates 1. aprillist. 2010. ja 2011. aasta stenogrammid on seal juba praegu kättesaadavad.

«Aastaraamatute koostamise kava näeb ette, et see antakse igal aastal välja eelmise aasta ja ühe varasema ehk 2010. aastale eelnenud aasta kohta kuni aastani 2001. Nii anti mullu märtsi lõpus üle 2011. ja 2010. aasta stenogrammid, kummastki kaks köidet. Tänavu siis vastavalt 2012. ja 2009. aasta köited,» lausus Šank.

Ühes stenogrammide köites on umbes 300 lehte. Tegemist pole tavamõistes raamatutega, sest neid trükitakse vaid paar eksemplari, millest üks on linnaarhiivis avalikult kättesaadav ja teine, nii-öelda tagavaraköide jääb volikogu kantseleisse hoiule.

Stenogrammidesse läheb kirja ka igasugune tühi jutt, rumalad naljad ja vaimukused, mida mõnikord kuuleb volikogu istungitel üsna palju. «Kõik volikogu istungisaalis sõnavõttude, kõnede või küsimuste vormis öeldu jääb stenogrammi ja läheb ka aastaraamatusse. Üleskirjutusi toimetatakse ainult keeleliselt, aga midagi välja ei jäeta ega muudeta,» kinnitas Šank.

Nii näiteks jõuab järgmisel aastal linnaarhiivi muuhulgas ka selline tekstilõik, mille kandis eelmisel volikogu istungil kõnetoolist ette IRLi fraktsiooni kuuluv linnavolinik Kalev Vapper. Enne asja kallale asumist analüüsis Vapper kolleegide naeruturtsatuste saatel linnapea Edgar Savisaare populaarsust.

«Siinkohal ma leian, et on sobilik võimalus õnnitleda ka meie lugupeetud linnapead. Võib-olla kõik ei ole veel kursis, et Õhtulehes käib praegu selline aktiivne küsitlus, et kes on Eesti kõige populaarsem poissmees. Ülekaalukas liider hetkel on Edgar Savisaar ja küsitlus ei ole mitte sugugi väikesearvuline, seal on 24 720 hääletajat juba andnud oma hääle. 28 protsenti neist eelistab Edgar Savisaart. Järgnevad 11 protsendiga Uku Suviste, edasi tulevad võrdselt kaheksa protsendiga Kristjan Kasearu ja Sergo Vares. Ja kuue protsendi peal on Tambet Tuisk ja Ott Lepland. Nii et väärt linnapea meil, tuleb välja. Ja loomulikult, ma ütleks, et volikogu vallalised daamid, teie peate eriti tundma ennast suhteliselt ohustatuna. Sest kui te leiate, et te olete Savisaarele lähedal seisvad naisisikud, siis te peaksite küll mõtlema selle peale,» rääkis Vapper volikogu kõnepuldist.

Linnavolikogu 2011. ja 2012. aasta istungite stenogrammid on kättesaadavad ka volikogu kodulehel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles