Tallinna volikogu ei nõustunud õiguskantsleriga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna volikogu istung.
Tallinna volikogu istung. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna linnavolikogu asus erinevalt õiguskantslerist seisukohale, et Tallinna linnaosade kaotamine veebruaris ei olnud põhiseadusega vastuolus.


Õiguskantsler Indrek Teder on seisukohal, et Tallinna linnaosade kaotamine ja nende asemele piirkondlike ametite loomine on vastuolus kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja põhiseadusega ning ta nõuab linnavolikogult nende muutmist.

Õiguskantsler saatis aprilli alguses linnavolikogule ettepaneku viia kooskõlla põhiseadusega Tallinna põhimääruse muutmine, millega nähakse ette linnaosa valitsuse ja linnaosa vanema institutsioonide ümberkujundamine linnavalitsuse piirkondlikuks ametiks ja linnavalitsuse piirkondliku ameti juhatajaks

Volikogu pressiesindaja Ester Šanki teatel on nii linnavalitsuse kui -volikogu hinnangul linna põhimäärusesse sisse viidud muudatused põhiseadusega kooskõlas. «Linnaosade moodustamine ja lõpetamine on kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt volikogu ainupädevuses ning põhiseadusega omavalitsusele antud kaitsealas. Kuna seadusest ei tulene omavalitsusele kohustust täita avalikke ülesandeid just linnaosade kaudu, siis ei saa volikogu hinnangul olla ka nende lõpetamine linnavolikogu poolt seadusevastane,» teatas Šank.

Õiguskantsleri avalike suhete nõunik Jaana Padrik ütles, et kuna linnavolikogu ei nõustunud õiguskantsleri ettepanekuga viia Tallinna põhimäärus kooskõlla Eesti Vabariigi põhiseadusega, siis ei näe õiguskantsler alternatiivi Riigikohtusse pöördumisele.

«Õiguskantsler jääb oma ettepanekus esitatud seisukoha juurde, et Tallinna põhimääruse muutmine, millega nähakse ette linnaosa valitsuse ja linnaosa vanema institutsioonide ümberkujundamine linnavalitsuse piirkondlikuks ametiks ja linnavalitsuse piirkondliku ameti juhatajaks, on vastuolus kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja põhiseadusega,» ütles Padrik Postimees.ee'le.

Ta lisas, et õiguskantsleri taotlus Riigikohtule tunnistada Tallinna põhimäärust muutev määrus põhiseadusvastaseks ja kehtetuks on ettevalmistamisel ning Indrek Teder peab vajalikuks esitada see Riigikohtule esimesel võimalusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles