Savisaar: Tallinn astub Tartu kaitseks välja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar 9. linnade ja valdade päevade avamisel.
Edgar Savisaar 9. linnade ja valdade päevade avamisel. Foto: Raepress

Tallinna linnapea Edgar Savisaar tõdes 9. Linnade ja valdade päevadel peetud tervituskõnes, et Eestis kasvab kahjuks ainult pealinn, olgugi et riigi arenguveduriks peaksid olema ka regionaalkeskused.


«Kogu riik oleks hoopis rõõmsamat nägu kui Lõuna-Eesti väljavoolust osagi oleks neelanud Tartu. Heade mõtete linnas võiks olla vähemalt 130-150 000 elanikku, miks mitte koguni 250 000 elanikku - siis oleks ta Kesk-Eesti tõmbenumbriks ja terve Eesti tasakaalu tagajaks. Tallinn astub välja Tartu kaitseks!» rääkis Savisaar omavalitsuste foorumil.

Tallinn on linnapea sõnul omavalitsuste üks eestvõitlejaid ja selles mõttes ka peamine vastukaal valitsusele. «Seda on püütud aga edutult taandada Tallinna ja valitsuse vastasseisule. Tegelikult seisab aga Tallinn kõigi omavalitsuste huvide eest,» rõhutas Savisaar.

Savisaar kinnitas, et hoolib kogu riigist ja tunneb koos kõigi teiste saalisviibijatega riigis toimuvate arengute pärast muret. Eesti vajab Tallinna linnapea sõnul riiklikku programmi kestlikuks kasvuks, sest isegi paigalseis, praeguse olukorra jätkumine, tähendaks kadu.

Savisaar rõhutas, et riigi kasv algab inimestest. «Inimestest, kellele tuleb maksta palka. Maksuvaba miinimumi kasv ja avaliku sektori palgakasv lisaks sellele. Kohalikud omavalitsused peavad aga saama oluliselt suurema osa kogutavatest maksudest ja neil peab olema iseseisev maksubaas. Tänane omavalitsuste rahastamine ei ole kohaliku elu korraldamiseks ja seadustega pandud ülesannete täitmiseks piisav,» rääkis Savisaar.

Linnapea avaldas lootust, et riigikogus moodustatud Tallinna linna toetusrühm hakkab pealinna püüdluste täitumisele tõhusalt kaasa aitama. «Loodan toetusrühmalt reaalseid, nii Tallinna kui ka teiste Eesti linnadele ja valdade heaks tehtavaid soodsaid ettepanekuid. Nagu näha, pole me oma taotlustes enam üksi, meid toetab nüüd ka tervelt 20 riigikogu koalitsiooni esindajat. Väga loodan, et see toetusrühm hakkab seisma ka selle eest, et suurendataks kõigi omavalitsuste tulubaasi,» ütles Savisaar.

«Oleme korraldanud mitmeid omavalitsusfoorumeid nii valitsuse kärpekavade kritiseerimiseks, Euroopa Regionaalsete ja Kohalike Omavalitsuste Kongressi (CLRAE) poolt tehtud ettekirjutuste täitmise või täitmatajätmise kohta, e-valimiste ja turvalisuse, koolide ja haridusreformide teemadel jne. Tallinn oli ka laialdase osavõtjateringiga maarahva kongressi korraldajaks. Valitsus on suures osas meie ettevõtmisi seni eiranud või lausa maha salanud, aga rahvas on asjast aru saanud ja valitsusparteide toetus on kahanenud. Seevastu toetus opositsioonile, mis juhib Eesti suurimat omavalitsust, on aga tõusnud,» kinnitas Savisaar.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles