Savisaar: Ruhnu võiks Tallinnaga liituda

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare sõnul ei taha Tallinn rahvast maha jahutada, vaid vastupidi, hoopis tuliseks ajada.
Edgar Savisaare sõnul ei taha Tallinn rahvast maha jahutada, vaid vastupidi, hoopis tuliseks ajada. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnapea Edgar Savisaar heietab oma blogis, kuidas ta kohtus Ruhnu vallavanema Aare Sünteriga, et pidada plaani Tallinna ja Ruhnu omavalitsuste ühendamiseks.

«Elasid kord karu ja ninasarvik. Karu oli harjunud metsaeluga, sõi tema mustikaid ja pohli, vahel natuke ka mett. Päikesepaistelise ilmaga lebas ta mere ääres, vaatas silmapiiri ja unistas suurelt. Ühel heal päeval tuli tal reisikihk ja ta otsustas sõita mandrile.

Mõeldud, tehtud. Otsis  välja rahakoti, ostis kalli pileti ja asus teele. Mõne aja möödudes jõudiski karu siis linna, pealinna. Oh seda uhkust ja ilu, kulda ja karda, kooki ja moosi. See kõik võttis karu esiotsa pahviks, mõmmik istus maha ja kogus end. Mõtles, mida oma ajaga teha – läheks kõigepealt kohvikusse ja siis loomaaeda, miks ka mitte.

Kui meekoogiga oli keha kinnitatud, seadis ta sammud trolli peale, et sõita loomaaeda kohtuma ninasarvikuga. Rahatähed oli ta kohvikus pea laiaks löönud, trolli peale tuli Mupo ning küsis piletit. Karu kohmetus ja kostis: «Ma olen siis jänes». Sellepeale kostis Mupo: «Oi oi oi, ainult Tallinna karud saavad trollis tasuta sõita, isegi loomaaeda».

Selle peale mõtles karu, et küll on tore linnas elada. Seitset nahka ei koorita ja igale poole saab tasuta sõita. Registreeriks ennastki siia, miks ka mitte. Karu uuris ninasarvikult võimalusi kuidas sellest toredusest ka Ruhnu saarel osa saada. Ninasarvik mõtles, heietas nii ja heietas naa, pakkus vahepeal mettki ja arvas, et kuna Tallinnal juba üks saar on, asi see siis teine saargi oma hõlma alla võtta.

Karule see mõte meeldis ja ta ütles miks ka mitte. Aga ega ta seda päris üksi ei otsusta, ka teised saareelanikud tuleb läbi küsida kuidas neile see mõte meeldib. Läkski siis karu kodusaarele tagasi mõttega tuua Ruhnu pealinnale lähemale.

Ninasarvik aga lehvitas, hüüdis: «mõelge mõelge,» soovis head reisi ja «kirjutage mulle! Meie siin istume ka maha ja paneme pead kokku, kuidas teid nõu ja jõuga aidata.»

Pärast eilse AK rõõmsat ja heatahtlikku uudist lasin oma fantaasia lendu. Ega minust Hans Christian Anderseni ju ei saa, aga vahel võib tõsiseid asju ka teise nurga alt vaadata.

Kohtusin tõesti eile Ruhnu vallavanema Aare Sünteriga ning arutasime saare võimalikku huvi liituda Tallinna linnaga. Nad olid seda viimasel Ruhnu vallavolikogu istungil isekeskis arutanud ja tulid nüüd pealinlaste arvamust küsima. Tallinna linnapeana on mu sellest ainult hea meel kui ka teised Eesti regioonid pealinna tegemistest osa tahavad saada. Arutasime koos abilinnapea Taavi Aasaga reaalseid kokkupuutepunkte kahe omavalitsuse vahel ning juriidilist poolt. Usun, et teemast võib tõepoolest asja saada, ilma naljata.

Algatuseks kinkisin Ruhnu vallavanemale väikese karu, et see mõne aasta tagune Ruhnut väisanud mõmmik oleks taas saarel nähtav, mitte ainult tema jäljed.

Lugesin just äsja, et regionaalminister Siim Valmar Kiisleri sõnul ei ole Ruhnu valla ja Tallinna linna koondumine üheks omavalitsuseks võimalik, kuna kehtivad seadused seda ei võimaldavat. Mina arvan selle kohta, et seaduseid saab ja tulebki muuta, kui inimesed seda soovivad. Regionaalpoliitika puhul tuleb arvestada ikka inimestega kohapeal. Kui Tallinnas ja Ruhnus nii soovitakse, jääme meie ikka oma seisukohale, kuni saame ka Toompea mehed endaga kokkuleppesse!,» kirjutas Savisaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles