Ajaloomuuseum kolib ajutiselt Suurgildi hoonest ära

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloomuuseumi hoone Pikal tänaval.
Ajaloomuuseumi hoone Pikal tänaval. Foto: Uwe Gnadenteich

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt mitmekümne miljoni krooni suuruse rahasüsti saanud Ajaloomuuseum kolib renoveerimistööde ajaks Pikalt tänavalt Suurgildi hoonest Maarjamäele Orlov-Davõdovite suvemõisa.


Suurgildi hoone aga läbib ligi 53 miljoni krooni eest põhjaliku uuenduskuuri. Projekti täpne maksumus on 52 939 755 krooni, millest Euroopa Liidu struktuurifondide Piirkonna konkurentsivõime tugevdamise programmi raames finantseeritakse 85 protsenti.

Ajaloomuuseumi arendusdirektori Mariann Raisma sõnul oli rahataotlusprojekti kirjutamisel kõige keerulisemaks küsimuseks see, kuidas suhestub Maarjamäe loss Suurgildi hoonega ehk kuidas Eesti ajalugu kahe maja vahel ära jagada.

«See jaotus saab olema väga keeruline, sest Suurgildi hoone on tegelikult suhteliselt väike. Siia jääb vaid ekspositsiooniruum ja muuseumi nii-öelda raskuskese koos töötajatega liigub Maarjamäele. Ja Maarjamäe loss oma pargiga moodustab tulevikus Eesti Ajaloomuuseumi suurema kompleksi,» rääkis Raisma.

Praegu tegelevad Ajaloomuuseumi töötajad varade kolimisega vanalinnast Maarjamäele, sest Suurgildi hoone suletakse külastajatele tänavu 1. oktoobril ning avatakse uuesti alles 2011. aasta mais.

Raisma sõnul on suurimaks uuenduseks see, et pärast renoveerimistöid avatakse külastajatele ka muuseumi keldrikorrus, kuhu hakkab pääsema praeguse mündikabineti nurka rajatava trepi kaudu. Keldrikorrus on praktiliselt sama suur kui esimene korrus ehk umbes 500 ruutmeetrit, nii et ekspositsioonipinda saab muuseum kõvasti juurde. Väliekspositsiooni alla võetakse tulevikus Suurgildi hoone kõrvalt kulgev Börsi käik ja maja sisehoov.

Kuna muuseumi kogud ulatuvad kuni 300 000 esemeni, siis pühendatakse keldris eraldi väljapanek ka muuseumi enda ajaloole. Samuti rajatakse keldrikorrusele eksperimentaarium ehk interaktiivne hariduskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles