Reinsalu: Tallinna Veele tuleb kiiresti päitsed pähe panna

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Toomas Huik.

Tänane uudis Tallinna Vee kasumi kohta, mis möödunud aastal oli 295 miljonit krooni ja millest 230 miljonit plaanitakse dividendidena välja maksta, näitab riigikogu liikme Urmas Reinsalu hinnangul et veemonopolide üle puudub Eestis igasugune kontroll.


«Olukord on lausa karikatuurne: vee hinna regulaatorina tegutseb Tallinna linn ise, kes


on kolmandiku Tallinna Vee aktsionär ja seega ilmses huvide konfliktis. Pole siis ime, et viimase kuue aastaga on Tallinna Vee vee hind kerkinud üle 50 protsenti ja kasum möödunud aastal oli üle 40 protsenti. Samal ajal sellise tulususe juures ei suunata seda raha sugugi investeeringuteks, vaid võetakse dividendidena välja. Euroopa praktika


räägib mõistlikust kasumist vee-ettevõtjate puhul 10 protsenti,» kirjutas IRL-i fraktsiooni kuuluv Reinsalu oma blogis.

Ta tuli samas välja ettepanekuga, et riigikogu algatab järgmisel nädalal seaduseelnõu, millega antakse veemonopolide hinna eelnev kooskõlastamine riigi konkurentsiameti pädevusse.

«Amet peab saama õiguse tutvuda kõigi majandustegevust puudutavate materjalidega ning kooskõlastab hinna mõistliku tulukuse tasemel, (võttes muidugi arvesse senist Euroopa praktikas kuulmatut kasumit). Kui vee-ettevõtja venitab taotluse esitamisega või algab vaidlustamine kohtus, siis tuleb anda konkurentsiametile õigus kehtestada piirhind vastavalt tegelikele tegevuskuludele ja mõistlikule kasumile. Kui tegevuskulud kahanevad, peab ettevõtja esitama taotluse ka hinna alandamiseks,» kirjutas Reinsalu.

Ta lisas, et Tallinna Vee taolised monopoolsed ettevõtjad oma kontrollimatu hinnakujundusega on kaasvastutavad ka suure viimaste aastate inflatsiooni eest ning
muudavad kõrgete hindade kaudu konkurentsivõimetumaks ka Eesti ettevõtjaid.

«Lisaks mõjutab see otseselt kõigi tallinlaste rahakotti. Seega, aega on vähe ja venitada pole mõtet - lükkame järgmisel nädalal selle menetluse käima. Sellekohased seaduseparandused on olemas ja eeldavad vaid poliitilist tahet,» resümeeris poliitik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles