Tallinn tahab kasutusele võtta moodullasteaiad

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linna ja lasteaedade esindajad käisid tutvumas moodullasteaedadega, mis võivad pakkuda leevendust lasteaiakohtade puudusele.

«Rõõm on tõdeda, et Tallinna elanike arv kasvab ja iga aastaga tuleb lasteaedadesse üha rohkem lapsi. Viimase seitsme aasta jooksul on Tallinnas loodud 5000 uut lasteaiakohta, aga vaatamata sellele on kohti ikka puudu,» ütles abilinnapea Mihhail Kõlvart.

Linn püüab tema sõnul mitmel viisil lasteaiajärjekordi vähendada. «Selle aasta jooksul me avame veel 700 lasteaiakohta. Avame uue lasteaia, avame uusi rühmi olemasolevates lasteaedades ja kaalume ka niinimetatud moodullasteaedade võimalust.» Need on lasteaiad, mida saab väga kiiresti ja ilma suurte investeeringuteta paigaldada iga suurema lasteaia hoovi.

Moodullasteaedu saab ka kasutada asenduspindadena sel ajal, kui lasteaias tehakse näiteks suuri renoveerimistöid. Aga neid saab kasutada ka täiendavate lasteaiakohtade loomiseks,» rääkis Kõlvart.

«Demograafiline olukord muutub ja praegu on lasteaiaeas lapsi väga palju ja lasteaiakohti on puudu, aga alates aastast 2016 hakkab laste arv lasteaedades vähenema. Meil ei ole praegu mõtet ehitada lasteaedu, kui me teame, et laste arv hakkab vähenema. Aga probleem tuleb siiski lahendada ja moodullasteaed võiks olla üks lahendus,» lisas Kõlvart.

«Kui ma sellest võimalusest esimest korda kuulsin, siis minu reaktsioon oli küllaltki jahe. Kuuldes, et lapsed tahetakse panna mingitesse moodulitesse, tekkis kohe tõrge,» tunnistas abilinnapea. «Aga nüüd ma nägin, et need ruumid vastavad kõikidele nõudmistele, mis meil lasteaedade osas on. Praegu ma küll arvan, et see võiks olla üks vahend lasteaiajärjekordade vähendamisel,» lisas ta. Kõlvart arvas, et esimene moodulhoone võiks mõne lasteaia kõrvale tekkida selle aasta jooksul.

Cramo tegevjuht Ivar Valdmaa rääkis, et Skandinaavias on moodulite kasutamisel juba pikk traditsioon ning seal kasutatakse neid lasteaedade, koolide ja kontorite ning isegi hotellide ja haiglate rajamiseks.

«Neid on mõistlik rentida pikemaks perioodiks kui üks aasta, sest igal moodulil on paigaldus- ja mahavõtmiskulud, mis lühikese perioodi puhul on liiga suured,» rääkis Valdmaa.

Lasteaedade jaoks mõeldud moodulid on üheksa meetrit laiad ning neil on kahel küljel aknad. Elektriga köetavad moodulid vastavad kõikidele Euroopa Liidu nõudmistele. Kommunaalkulud peaksid olema umbes samad, mis sama suurusega püsiehitisel. Moodulhoonete eelis on nende kerge teisaldatavus. «Kui kaob vajadus moodulhoonet kasutada, siis annate ta lihtsalt meile tagasi,» lausus Valdmaa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles