Vandaalid üritasid Peeteli kirikut süüdata

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ööl vastu tänast ründasid vandaalid kaks korda Tallinnas Pelgulinnas asuvat Peeteli kirikut, lõhkusid aknaid ja süütasid pühakoja ukse.


«Öösel kusagil kella poole kaheteistkümne paiku lõhuti kõigepealt kiriku aknaid. Seejärel jooksid lõhkujad minema. Mõni aeg hiljem tulid nad tagasi ja süütasid kiriku ukse ja jooksid taas ära. Minu teada oli tegijaid kaks, kellest üks on kätte saadud,» ütles Peeteli koguduse õpetaja Avo Üprus Postimehele.

«Kella kahe ajal öösel süüdati väljastpoolt põlema Peeteli kiriku välisuks. Politseipatrull pidas kella poole viie paiku hommikul Sõle tänaval kinni 23-aastase mehe, keda selles süütamises kahtlustatakse,» kinnitas Põhja prefektuuri pressiesindaja Ilmar Kahro.

Kurjategijad olid bensiiniga üle valanud ja süüdanud kiriku peaukse, lõhkunud kuus alumise korruse akent ning paisanud ümber prügikastiga oli samuti üritatud keldriakent purustada. Lõhutud akende taga asuvad kiriku sotsiaalkeskuses viibivate laste magamistoad.

«Me koguduseliikmetega loodame, et need inimesed saavad aru, et nad käitusid valesti. Ja ma olen valmis külastama neid arestimajas ja neile seda selgitama,» lisas ta.

Üprus ütles, et tema arvates ei olnud rünnak sihitud konkreetselt Peeteli kiriku vastu. «Pigem on see paljudes inimestes elav äng ja tühjusetunne ning sellest sündiv viha. Kirikud on sageli sellisest tühjusetundest ja mõttetusest sündivate vihakuritegude ohvriks langenud. Tartu Pauluse kirik süüdati ju kunagi samamoodi. Kiriku ukse süütamine oli muidugi märgiline tegevus, mis on omane teatud destruktiivsetele organisatsioonidele ja liikumistele,» lausus kirikuõpetaja.

Kurjategijad olid tema sõnul noored mehed. «Kui nad lõid sisse kiriku akna, siis üks meie kasvandikest viibis just seal. Kui ta süütas toas tule, siis nad põrkusid ehmunult tagasi. Tema nägi neid ja ütles, et need olid olnud 18-20 aastased eesti keelt kõnelnud mehed. See tulesüütamine hoidis ilmselt hullema ära. See viibki mind mõttele, et see rünnak ei olnud suunatud mitte Peeteli kiriku tegevuse ega meie laste vastu. Tundub, et nad tahtsid rünnata kirikut kui institutsiooni ja ehmatasid ära, kui nägid, et siin sees on inimesed,» rääkis Üprus.

Vandaalide laastamistöö tagajärgede likvideerimiseks on oma abi lubanud Tallinna kultuuriväärtuste amet. «Täna hommikul rääkisin nende muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovikuga, kes lubas aidata,» rääkis Üprus. Peeteli kiriku kodulehel on arveldusarve number, mille kaudu soovijad saavad kirikut toetada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles