Tallinn uurib kesklinna piirkiiruse vähendamise võimalusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrreldes heade aegade närviliste ummikusseismistega on Tallinna liikluspilt praegu hoopis sõbralikumaks muutunud.
Võrreldes heade aegade närviliste ummikusseismistega on Tallinna liikluspilt praegu hoopis sõbralikumaks muutunud. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Kesklinn tellis OÜ-lt Stratum liiklusuuringu, et teadlaste abil välja selgitada, kas kesklinnas on võimalik rakendada kiirusepiirangut 40 kilomeetrit tunnis.

Uuringu tellimise eesmärk on saada usaldusväärne ja teaduslikult põhjendatud hinnang, millised mõjud kaasneksid kiiruspiirangu võimaliku kehtestamisega, ning saada konkreetseid rakendusettepanekud.

«Uuringu läbiviimisel kasutatakse usaldusväärseid uurimismeetodeid Stockholmi, Müncheni, Helsinki kogemustele toetudes,» selgitas tellitud tööde metoodikat kesklinna vanem Marek Jürgenson.

«Järelduste tegemisel on raamiks Tallinna liiklusmudel, mida inseneribüroo Stratum on arendanud juba enam kui kümmekond aastat ja mida kasutatakse pidevalt erinevate liikluslahenduste mõju hindamisel.»

«Kogu pakett on vajalikuks andmebaasiks Kesklinna valitsuse poolt tehtud taotlusele langetada piirkiirust. Tallinna linnavalitsusele saab vastavasisulise otsuse - üldise kiirusepiirangu langetamise kohta kesklinnas 40 km/h, teha pärast teadlaste soovitustega tutvumist,» lisas Jürgenson.

Madalam piirkiirus rahustab liiklust

Viimaste aastate liiklusõnnetuste statistika maanteeametist viitab linnaliikluse ohtlikkuse kasvule just jalakäijatele.

Samas on teadlased seni Euroopa linnaliiklust uurides tähendanud, et liikluse piirkiiruse vähendamine ei suurenda ummikuid, keskkonnasaastet ega pikenda läbitavale teele kulutavat aega. Küll aga rahustab ning muudab sujuvamaks kogu liikluspildi.

Kõnealune uurimistöö valmib käesoleva aasta augustis ja selle maksumus on pisut alla 95 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles