Kristiine turu kuulsusetu lõpp

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kristiine turu rajamise plaanist kuulis avalikkus esimest korda 2010. aasta jaanuaris, täpselt  kolm aastat hiljem on projekt lõppenud ja tühja platsi katab äsja sadanud lumi.


Aga algus oli lootustandev. Innustatuna Nõmme turu edust lubasid linnavalitsejad igasse linnaossa oma turu teha. Kristiine linnaosavalitsuse poolt välja kuulutatud turu rajamise konkursi võidab keskerakondlasest linnavolinik Andres Rozalka, kes on ka ainus pakkuja.

Märtsi algul lubab Rozalka Postimehele, et turg alustab tegevust kahe kuu pärast. Kaks kuud hiljem tunnistab turuomanik, et upub bürokraatiasse ega oska öelda, millal kauplemine ükskord alata saab.

Kui linnavalitsus annab korralduse 20. augustiks igasse linnaossa lipuväljak rajada, siis Kristiine lipuvarras püstitatakse tulevase turu kõrvale. Turuehitus pole ikka veel alanud.

Oktoobri esimestel päevadel saadakse lõpuks ehitusluba. Aga ka turu vastased on aktiivseks muutunud. Sotsiaalmaale turu rajamise vastu protestivad nii opositsioonilised linnavolinikud kui naabermajade elanikud.

Novembris on turu teemal juba päris tõsine tüli püsti. Harju maavanem nõuab ehituse peatamist, sest riik andis selle maatüki linnale mitte turu, vaid laste mänguväljaku rajamiseks. Tallinn oma plaanist ei loobu.

26. novembril 2010 avab turg lõpuks uksed. Ostjad rabavad avamispäeval odavat kala ja kartulit. «Turg lõpetab tegevuse ainult siis, kui inimesed ei võta seda omaks,» ütles toonane Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb avamisel.

2011. aasta aprillis tühistab kohus turu tehnovõrkude rajamiseks välja antud ehitusload. Tallinn lubab algatada detailplaneeringu maa sihtotstarbe muutmiseks ja turuhoone ehitamiseks.

Turg hingitseb, aga ostjaid on vähem kui müüjaid. Septembris lubab Rozalka turu uuesti käivitada ja sellele uue hingamise anda. Novembris jätab ringkonnakohus rahuldamata Tallinna apellatsiooni, mis tähendab, et turu tehnovõrgud on jätkuvalt ehitusloata.

2011. aasta lõpul pole olukorraga rahul ei elanikud ega linnaosavalitsus. Äri ei lähe turul mitte kuidagi. 2012. aasta suvel töötavad umbes 20 müügikioskist vaid kolm. Agoonia kestab aasta lõpuni.

Tänavu jaanuari alguses asutakse turgu lammutama. Linnaosavalitsus lubab krundil olevad trassid turuomanikult 30 000 euroga ära osta. 22. jaanuariks on plats puhas ja linnavõim ootab elanike arvamusi selle kohta, milleks seda võiks kasutada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles