Savisaare tõde Eestist: talongid on uus turumajanduslik hitt

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare raamat «Tõde Eestist».
Edgar Savisaare raamat «Tõde Eestist». Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar kirjutab oma raamatus «Tõde Eestist», et talongimajandust ei suru peale mitte kellegi iganenud vaated majandusele või soov kehtestada käsumajandust, vaid seda teeb just turumajandus.


«Vabal kapitalismil on muude omaduste kõrval kalduvus kapitali kontsentreerida sinna, kus see juba on, ja viia suur osa ühiskonnast suhteliselt toimetulekupiiri lähedale. Mida kauem saab vaba majandus häirimatult areneda, seda rohkem on tegemist kontsentreerunud kapitali ja vaesunud laiema üldsusega, st rikkad lähevad rikkamaks ja vaesed vaesemaks,» kirjutab Savisaar.

«Kui lasta vabal turumajandusel võimalikult segamatult toimida, siis ühiskondliku rahu ja turvalisuse eesmärgil tuleb olla valmis toetama neid, kes kipuvad varast üldse ilma jääma. Sisuliselt tähendab see kõige vaesematele igapäevase toidu tagamist ehk siis ühel või teisel viisil toidutalongide süsteemi. Seega, toidutalongid ei ole omased mitte niivõrd sotsialistlikele majandustele, kuna seal on inimesed niigi juba sotsiaalsete tagatistega ülekindlustatud, vaid pigem vabakapitalistlikele, kus osa inimesi kipub toiduahelast täiesti välja langema,» väidab autor.

Tema sõnul võib Eestis prognoosida selliste inimeste arvu suurt kasvu, kellel meie tänane sotsiaalsete garantiide süsteem ei suuda kõhtu täis hoida. Praeguse majanduslanguse dünaamikat vaadates polevat vaja karta plahvatuslikku näljahäda, kuid järk-järgult kasvab nende inimeste hulk, kellel on igapäevase toidu kättesaamisega probleeme.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles