Linn kogub mänguväljakute küsitlusega lapsevanemate andmeid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine mänguväljak.
Talvine mänguväljak. Foto: Elmo Riig / Sakala

Haridusamet laskis lasteaia juhatajatel saata lapsevanematele laiali küsimustiku selle kohta, millist uut mänguvahendit lasteaia õuele soovitakse, küsitluse vormist jääb aga rohkem mulje, justkui kogutakse sellega linna jaoks lapsevanemate andmeid.

Lapsevanemate postkastidesse on viimase paari nädala jooksul saadetud veebipõhine küsimustik, mille abil palutakse lapsevanematel öelda sõna sekka, millist uut mänguväljakut nad lasteaia õuele sooviksid.

«Küsitluse eesmärgiks on teada saada, missugused on lastevanemate ja lasteaia personali soovid ning lasteaia õueala võimalustest lähtuvalt välja selgitada, milline mänguväljak iga konkreetse lasteasutuse territooriumile rajatakse. Küsitluse kaudu saavad vanemad avaldada oma arvamust teemal, mis otseselt nende lapsi puudutab. Mänguväljakud rajatakse lastele ning seda, mis on lapsele parim, oskab öelda just lapsevanem,» ütles haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar.

Lastevanematele küsitluse lingi saatmiseks on haridusamet koostanud ka ühtse kaaskirja, milles kirjeldatakse üksikasjalikumalt kuut välja pakutud tüüplahendust, nendeks vajalikku ruumi jne. Kirja lõppu on lisatud lause: «Arvestades meie lasteaia õueala võimalusi ja laste vanust on meil võimalus valida: /… loetelu/»

Tegelikkuses on olukord aga selline, et lasteaedade juhatajad, kel on kõige parem ülevaade laste arvust, mänguvahendite vajadustest ja õueala võimalustest, on andnud kas siis vähem või rohkem tungival moel ainsa soovituse, mida valida.

«Lasteaia nägemuses oleks meil kõige enam vaja spordiala, mille saaks rajada  eelmisel suvel lammutatud katlamaja kohale,» kirjutati ühes lasteaias, kus spordiala rajamise plaanidega alustati juba mullu.

Teine lasteaed kirjutas loetelu asemele, et rajada saaks seiklusraja – kusjuures tegu on atraktsiooniga, mille rajamiseks on tarvis suurt pindala ehk et tegu pole ruumikitsikusest tingitud ainuvõimaliku valikuga.

Kolmanda lasteaia juhataja oli pidanud enne küsitluse laiali saatmist personaliga koosoleku ja põhjendas lastevanematele saadetud kirjas pikemalt, miks ta soovitab lapsevanematel teha valiku just õuesõppeala kasuks.

«Meieni ei ole seni jõudnud infot, et mõni lasteaed vaid ühe võimaluse annab, kuid kui on konkreetseid vihjeid, siis me kindlasti kontrollime seda,» ütles Jürisaar.

Nende näidete põhjal võib tunduda, justkui oleks lapsevanematel küsitluse täitmine kohustuslik vormitäide. Ka konkursina – mida rohkem hääli, seda suurem tõenäosus uut mänguala saada - pole seda põhjust võtta, sest tegelikult on linn lasteaedade mänguväljakute rajamiseks raha ette näinud ja mänguväljakud saavad nad niikuinii, nagu kinnitatakse ka kaaskirjas.

Vägisi jääb mulje, et ainus küsitluse tegemise eesmärk on tegelikult saada andmeid lapsevanemate kohta. Nii ongi paljudel lapsevanematel pannud kulme kergitama asjaolu, et ankeedis küsitakse lapsevanema (mitte lapse!) vanust ja e-posti aadressi, ilma neid lahtreid täitmata küsimustikku lõpetada ei saa.

«Vanust küsitakse statistilise analüüsi jaoks,» ütles Jürisaar. «Vastajate vanuse küsimise ettepanek tuli lasteaiajuhtidelt endilt ning seda statistikat kasutavad nemad oma töös.» Mida teevad lasteaiad teadmisega, kui vanad on lapsevanemad, jäi välja selgitamata.

«Küsitluses osalenud vanematele ja personalile saadetakse antud meiliaadressile läbiviidud küsitluse kokkuvõte,» märkis Jürisaar.

Küsitluse koostas tema sõnul programmi töörühm, kuhu kuulus ka Tallinna alushariduse juhtide ühendus ning selle maksumuseks nimetas ta 0 eurot.

Raepressi teatel oli tänaseks oma valiku teinud ligi 5500 lapsevanemat ja lasteaiatöötajat.

Küsitlus kestab veel 20. jaanuarini ning selle tulemused selguvad jaanuari lõpuks. Seejärel korraldatakse hange, mänguväljakud paigaldatakse juunis-augustis. Mänguväljakute rajamiseks on linnaeelarvesse planeeritud miljon eurot.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles