Savisaare tõde Eestist: inimestesse süstitakse massimeedia abil väärkujutlusi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare raamat «Tõde Eestist».
Edgar Savisaare raamat «Tõde Eestist». Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar kirjutab oma uues raamatus «Tõde Eestist», et Eesti inimestega on riiklikul tasandil aastate kaupa süsteemselt manipuleeritud ning kummalisel kombel on inimesed selle üle isegi õnnelikud.


Väärkujutlused on tema sõnul viidud inimesteni ja inimesed seda kõike uskuma pandud ajakirjandust kontrollides ja suunates.

«Eestis on palju räägitud sellest, et ajakirjandus on vaba ja sõltumatu, aga kui jälgida iga päev televisioonis ja raadios räägitavat ning trükimeedias kirjutatavat, siis saab üsna peagi selgeks, et tegelikkuses jookseb ajakirjandus täpselt seda rada, mis sobib parempoolsele valitsusele. Et ühiskond meedias esitatavat aga tõena, mitte propagandana võtaks, räägitakse palju ajakirjanduse sõltumatusest ja selle sõltumatuse kinnituseks lastakse vahel ilmuda ka mõnel valitsust pehmelt kritiseerival lool. Peaasi, et rahvas usuks meediat, sest siis saab rahvast manipuleerida. Täpselt nii asjad Eestis käivadki,» kirjutab Savisaar.

«Mida rohkem parempoolsetel poliitikutel meediaga manipuleerimine õnnestub, seda kindlamalt nad ennast selles vallas tunnevad. Kui mõnes korrakaitseasutuses on menetluses väärteo- või kriminaalasi mõne opositsioonipoliitiku suhtes, siis ootamatult lekivad selle menetluse detailid kõigile arusaamatul viisil ka meediasse ja meedia kajastab igat menetlussammu suure põhjalikkuse ja informeeritusega. Loomulikult ei juhtu midagi taolist siis, kui ootamatult on menetlusaluseks sattunud mõni valitseva koalitsiooni poliitik,» väidab autor.

Samas hoiatab Savisaar, et Eestis loodud väärkujutluste püramiid võib peagi kokku variseda. «Selge on see, et lõpmatuseni ei suuda parempoolne valitsuskoalitsioon Eesti rahva eksitamist jätkata. Inimesed ei ole enam õnnelikud selle üle, mida nad näevad ja kogevad. Enam ei aita ei uute kavalate unelmkontseptsioonide ettesöötmine ega ajakirjanike kontrollimine,» hoiatab Savisaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles