Savisaare tõde Eestist: omavalitsuste pankrotilaine on vaikival meetodil läbi viidav haldusreform

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare raamat «Tõde Eestist».
Edgar Savisaare raamat «Tõde Eestist». Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar väidab oma uues raamatus «Tõde Eestist», et omavalitsuste järkjärguline pankrotistamine on riigi poolt suunatud ja koordineeritud.


Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar väidab oma uues raamatus «Tõde Eestist», et omavalitsuste järkjärguline pankrotistamine on riigi poolt suunatud ja koordineeritud.

«Reformierakondlikuks valikuks kohalike omavalitsuste likvideerimise meetodi osas näib olevat linna- ja vallavalitsuste pankrotti ajamine. Püsiva maksejõuetuse ehk pankroti eeliseks teiste likvideerimisvõimalustega võrreldes on see, et kui omavalitsus lõpetab oma tegevuse pankrotistudes, ei ole mõtet riigivõimu selles süüdistada. Näpuga tuleb näidata ikka sellest piirkonnast valitud ja kohalikku asja ajanud funktsionääride poole,» kirjutab Savisaar.

«Riigivõim satub sellise skeemi puhul hoopiski positiivsesse valgusesse. Riik tuleb kohalikule vallale või linnale appi seeläbi, et aitab pankrotistunud omavalitsuse liita mõne tugevama – veel jalul püsiva – linna või vallaga,» selgitab autor.

Savisaare sõnul jõutakse sel viisil olukorda, kus kohalikud viisid justkui ebapädeva majandamisega omavalitsuse pankrotti ning riigivõim tuli ja pakkus alternatiivse lahenduse. Valitsuskoalitsioon aitas hädast välja.

«Siit tuleb otsida ka põhjust, miks haldusreform Eestis lõputult veninud on. Ühe omavalitsuse liitmine teisega, kelleltki töökohtade ja rahade äravõtmine ning teatud struktuuride sulgemine on alati üldise valimistoetuse kadumise ja kriitika allikas. Valitsevad poliitikud ei saa aga valijate eemalepöördumist endale lubada.

Seega ongi vaja haldusreform läbi viia n-ö vaikival meetodil, s. o. Genereerida kohalike omavalitsuste pankrotilaine, süüdlastena tuua esile kohalikud poliitikud ning siis hea riigijuhina tulla ja lahendada asjad ära. Keskvalitsuse pakutav säästulahendus ei pruugi olla väga meeldiv ja harjumuspärane, kuid siiski parem kui pankrotistunud kohalik võim,» paljastab Savisaar väidetava vandenõu olemuse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles