Tallinn valmistub Nõelasilma värava lammutamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusalune müür Harju mäe ja Nõelasilma tänava vahel, mis kohtuotsuse järgi tuleb lammutada, sest asub eramaal.
Vaidlusalune müür Harju mäe ja Nõelasilma tänava vahel, mis kohtuotsuse järgi tuleb lammutada, sest asub eramaal. Foto: Toomas Huik

Tallinn valmistub seoses riigikohtu otsusega taastama vanalinnas asuva Trepi tänava ehitustööde eelset olukorda, mis tähendab ka taastatud Nõelasilma värava lammutamist.

«Tänase nõupidamise tulemusel hakkame ette valmistama eelnõud, mis käsitleb kohtuotsuse täitmist lammutamise teel ja endise olukorra taastamist,» ütles Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härm BNS-ile.

Riigikohtu tsiviilkolleegium nõustus novembri alguses Tallinna ringkonnakohtu varasema otsusega, mille kohaselt ei olnud Tallinna linnal õigust teha OÜ Uranosele kuuluval eramaal Trepi tänava taastamise eesmärgil kaeve- ja ehitustöid.

Riigikohus nõustus, et linn peab taastama maaomaniku kinnistul kaeve- ja ehitustööde eelse olukorra, ent kirjeldas ka võimalusi, kuidas oleks pooltel võimalik müüri lammutamist vältida.

Riigikohtu hinnangul on linn sisuliselt leidnud, et tal on õigus ehitada teise isiku maale tema tahte vastaselt ja maksmata selle eest maaomanikule mingitki hüvitist, õigustades seda avaliku huviga. Põhiseadus tagab aga igale omanikule, et tema omandi üldistes huvides võõrandamine tuleb õiglaselt ja kohe hüvitada.

«Ka pärast praeguses asjas otsuse tegemist on pooltel võimalik jõuda kokkuleppele kas hageja kinnisasja omandamises õiglastel tingimustel või kitsenduse talumise eest mõistliku hüvitise maksmises, samuti saab jätkuvalt alustada sundvõõrandamise või sundvalduse seadmise menetlust. Selliselt on võimalik müüri lammutamist vältida,» märkis kohus otsuses.

Harju tänav 30 kinnistu, mille omanik on OÜ Uranos, paikneb UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud objektil, Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal ja arheoloogiamälestisel. 2006. aasta arheoloogiliste uuringute aruande kohaselt olid tänava lõunapoolses küljes paiknevad Harju tänav 30 ehitise müürid säilinud poole kuni ühe meetri kõrgustena. Uuringutulemuste põhjal tellis Tallinna linn muinsuskaitse eritingimused, mis nägid ette ajaloolise Trepi tänava ja Nõelasilma ümarkaarse värava taastamise ja eksponeerimise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles