Energiakeskus sulgeb pooleteiseks aastaks uksed

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja puiesteel asuv Energia Avastuskeskus läheb 19. jaanuaril remonti ja avab pärast põhjalikku renoveerimist uksed alles 2014. aasta suvel.


Eile kirjutati keskuses alla hoone renoveerimise hankeleping AS Restoriga ning renoveerimise kaasrahastuse toetusleping Eesti Energiaga. Projekti tegi KAOS Arhitektid ja kogu asi läheb maksma 3,7 miljonit eurot, millest suurema osa sellest paneb välja EAS, ülejäänu jääb Eesti Energia kanda.

Keskus muutub algavate uuendustööde käigus Euroopas ainulaadseks elektri, energia ja loodusteaduste teemadele keskenduvaks avastuskeskuseks. «Näiteks meie peasaali keskseks atraktsiooniks saab elektri saamise ajaloo tutvustus alates 16. sajandi esimestest elektrikatsetustest kuni tuumaenergiani välja. Suurimaks magnetiks saab niinimetatud välgu saar, kuhu koondame kõik elektrit nähtavaks tegevad eksponaadid,» rääkis keskuse juhataja Kertu Saks.

Keskuse teadus- ja arendusjuhi Aare Baumeri sõnul tehakse keskuses praegu välku laual asuva seadme abil. «Aga pärast remonti saab siin olema kõrge puur, kuhu ma lähen sisse ja siis lastakse minu pihta välku. Loomulikult on mul seljas korralikult maandatud raudrüü, mis selle välgu vastu võtab,» lausus Baumer.

Heliekspositsioon jääb keldrikorrusele nii nagu vanasti. «Lihtsalt selleks, et oleks rahulikum. Lapsevanemad on siis rahulikud, kui nad saavad lastel silma peal hoida ja siis võivad nad teha seda ülevalt teiselt korruselt. Lapsed aga saavad all vanematest rahus tegutseda ja kõiki nuppe vajutada,» selgitas Baumer.

Saksa sõnul loodetakse pärast renoveerimist ka külastajate arvu kasvu. Sellele peaks kaasa aitama ka kavandatav liikluse ümberkorraldus. «Me loodame, et esimestel aastatel pärast remonti külastab keskust 80–100 tuhat inimest aastas. Praegu on see number 30 000 ringis,» ütles Saks.

«Linnal on selline plaan, et Paksu Margareeta juures ehitatakse trammitee alla tunnel, nii et vanalinnast tulijad jõuavad kõigepealt meie ukse ette ja alles siis sattuvad raehoonesse ja teistesse kohtadesse,» lisas ta.

Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul on ettevõtte huvitatud energeetikavaldkonna järelkasvu kasvatamisest. «Energia avastuskeskus on koht, kus tekitada noortes huvi loodusteaduste ja energeetika vastu ning seeläbi kasvatada vajalikku järeltulevat põlve.Võimalus panna ise käed külge ja avastada läbi põnevate kogemuste energeetikamaailma, on valdkonna populariseerimise seisukohast väga väärtuslik,» selgitas Liive, miks ettevõte keskuse renoveerimisse panustab.

Liive sõnul on energiakeskuse hoone ka ajaloolises mõttes väga eriline. «1924. aastal hakati siinses elektrijaamas esimesena kasutama põlevkivi. Kui elektrijaam alustas tööd, siis kasutati kivisütt, aga 1915. aastal tekkisid kivisöe tarnimisega probleemid. Siis kasutati puitu ja turvast ja alates 1924. aastast põlevkivi. Nii et siin on omamoodi Eesti põlevkivienergeetika häll,» rääkis Liive.

«Põlevkivi puhul tekib tavaliselt küsimus, et mis saab põlevkivituhast. Siin ei ole vastuse saamiseks vaja kaugele minna. Nimelt on linnahall ehitatud põlevkivituha peale. Seal oli vanasti põlevkivituha ladestamise koht ja sellega võideti päris palju hektareid maad merelt juurde,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles