Uus kainer kerkib Merimetsa Selveri kõrvale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kainestusmajale panid nurgakivi ehitusfirma Koger ja Partnerid juhataja Andres Pärloja, politsei peadirektor Raivo Küüt ja abilinnapea Merike Martinson.
Kainestusmajale panid nurgakivi ehitusfirma Koger ja Partnerid juhataja Andres Pärloja, politsei peadirektor Raivo Küüt ja abilinnapea Merike Martinson. Foto: Raigo Pajula.

Paldiski maanteele, Merimetsa Selveri kõrvale ja autopesula taha kerkib uus arestimaja, mida asjaga seotud ametnikud vana harjumust mööda kainestusmajaks või kaineriks nimetavad.


Sellenimeline asutus, kuhu purjuspäi avalikesse kohtadesse vedelema jäänud kodanikke välja magama toimetati, tegutses Tallinnas viimati 1992. aastal Wismari ehk tollasel Mitšurini tänaval.

Tallinna Sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima sõnul koondati tolle asutuse viimased töötajad ära 1992. aasta augustis. Ning üsna varsti said nii korrakaitsejõud kui linnaametnikud aru, millest nad ilma on jäänud. «Nii umbes aastal 2000 algasid meil toonaste politseijuhtidega läbirääkimised, et uuesti luua selline asutus, kus alkoholi pruukinud ja tänavale vedelema jäänud inimesed turvaliselt ennast välja puhata saaksid,» rääkis Keldrima.

Asi venis kuni möödunud aastani, kui linnavalitsuselt volitused saanud Keldrima ja toonane politsei peadirektor Raivo Aeg kirjutasid alla koostööleppe, et rajada Tallinnasse kaasaegne, tänapäevane, meditsiiniliste teenuste ja kainestuskambritega arestimaja, mille ehitus hiljuti algas.

Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul on kaineri näol tegu Tallinna linna tänavuse suurima sotsiaalobjektiga. «50 kohaline kainestuskambritega arestimaja loob võimaluse pakkuda Tallinna tänavatel ja teistes avalikes kohtades ebakaines olekus kaaslinlasi häirivatele isikutele turvalist kohta kainenemiseks ning tagab joobes isikutele vajaliku meditsiinilise abi ja ööpäevaringse järelevalve,» ütles Martinson.

Tänavuses linnaeelarves on kaineri ehitamiseks, sisustamiseks ning Lääne-Tallinna Keskhaigla amortiseerunud desinfektsioonikambri asendamiseks kokku 26 miljonit krooni.Martinsoni sõnul korraldatakse kainenemisele toodud isikutele arestimajas vajalik meditsiiniline abi ja ööpäevaringne järelevalve. Politseiamet tagab arestimaja kainestuskambri tööks vajaliku personali ja tehnilised vahendid, Tallinna linn kannab hoone ekspluatatsiooniga seotud kulud ning sõlmib lepingud Lääne-Tallinna Keskhaiglaga meditsiiniteenuse osutamiseks.

Politsei peadirektor Raivo Küüt nentis, et politseile on uut asutust väga vaja. «Siin nimetati seda asutust meditsiiniliseks kainestusmajaks. Ma nimetaksin seda pigem eri-sotsiaalmajaks, kus siia toodud inimestega tegeletakse rohkem kui turvalise öömaja võimaldamine,» lausus Küüt. Ta lisas, et praegu pole lihtsalt tänavale vedelema jäänud purjus inimesi kuskile viia. Arestimaja on korrarikkujate jaoks ja sotsiaalmajutusüksused joobes inimesi vastu ei võta.

Sellal kui tänasel pidulikul nurgakivipanekul kõnesid peeti, ilmus vähem kui saja meetri kaugusele Seewaldi ühe hoone nurga taha grupp tulevase asutuse potentsiaalseid kliente. Mehed sättisid ennast tühjalt seisva haiglahoone terrassil sisse ja klaasist esemed hakkasid päikese käes välkuma. Ilmselt said topsisõbrad aga varsti aru, et läheduses on ebanormaalselt palju sinistes mundrites inimesi ja tegid kähku minekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles