Viru bussiterminal saab viieaastaseks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljasõit Viru bussiterminalist.
Väljasõit Viru bussiterminalist. Foto: Peeter Langovits.

Viru bussiterminal tähistab 24. aprillil oma sünnipäeva - viis aastat tagasi vurasid sealt liinile esimesed bussid.


Esimesed kaks liini, mille sõit algas 5207 ruutmeetri suurusest uuest terminalist, olid Lasnamäe liinid nr 19 ja 44. Järgnevatel nädalatel lisandusid veel Pirita, Pelguranna ja Laagri liinid. Täisvõimsusel hakkas terminal tööle esimesel juulil, vahendas Raepress.

«Mõni aeg hiljem avas analoogse, kuid suurema terminali ka Helsingi,» meenutas transpordiameti juhataja asetäitja Tiit Siimon. «Võib öelda, et nad jälgisid nii mõneski aspektis meie kogemusi. Kaugemal Euroopas on terminale veelgi, kuid lähikonnas on Tallinn esimene, kellel selline ehitis on,» lisas ta.

Siimoni sõnul nägid paljud terminalis algul vaid negatiivset. „Heideti ette näiteks kehvi pööranguid. Riiast terminali külastanud delegatsioon oli veendunud, et terminalis hakkab vohama kuritegevus. Ometi nii ei läinud,» lausus Siimon.

Esimene sõitjateloendus 2004. aasta lõpus näitas, et terminali busse kasutas tööpäeva jooksul ligikaudu 15 000 sõitjat. Aastatel 2005- 2008 lisandus sinna veel kolm bussiliini ja 2008. aastaks oli sõitjaid juba 25 000.

«See on Euroopalik suhtumine, et reisijatele on üks keskus, kus on mugav ümber istuda. Peale selle on terminalis teenindusasutused, bussi ootaja saab minna kaubakeskusesse või kohvikusse ja nii oma ooteaega sisustada. Positiivne on see, et bussi saab oodata sellises suures kinnises ruumis, mitte lageda taeva all,» ütles Siimon.

Terminali kasutavad praegu kaheteistkümne erineva liini bussid, mis on üks kolmandik kesklinna läbivast ühistranspordist. Tööpäevadel väljub terminalist 694 reisi, sealhulgas tipptundidel 55 autobussi tunnis. Esimesest maist väljub terminalist 751 reisi päevas, sealhulgas tipptundidel 60 autobussi tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles