Ohvitseride mälestusmärgi asukoha üle käivad vaidlused

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti langenud ohvitseride mälestusmärgi esialge kavand.
Eesti langenud ohvitseride mälestusmärgi esialge kavand. Foto: Jaak Soans

Eesti Eruohvitseride Kogu (EEOK), Eesti Vabadusvõitlejate Liit ja Eesti Piirivalve Ohvitseride Kogu soovivad represseeritud ja hukatud Eesti ohvitseridele püstitada mälestusmärgi Vabadussõja võidusamba ja admiral Johan Pitka mälestussamba lähedusse, kuid Tallinna linnavalitsus pakub välja kohta Tondi kasarmute taga.

«Oleme mälestusmärgi võimalikke kohti üle vaadanud ning leidsime (linnavalitsus- toim.), et sobiv paik võiks olla Tondi kasarmute juures, täpsemalt nende taga,» ütles Postimehele Tallinna abilinnapea Taavi Aas. Ta lisas, et kasarmute ees asub teatavasti Tondipoiste monument.

Abilinnapea sõnul on skulptor Jaak Soans teinud ohvitseride mälestusmärgi esilagse kavandi ning linnakujunduskomisjon on selle ka heaks kiitnud.

«Nüüd ma saan aru, et on tekkinud uus idee püstitada mälestusmärk kuhugi mujale,» tõdes Aas. «Olen eruohvitseride kogult ka vastava kirja saanud.»

Ta lisas, et erinevaid variante saab loomulikult arutada, kuid praegu selgust veel pole. Aasale tuli tema sõnul väikese üllatusena, et Tondi kasarmute taha mälestusmärki ei taheta.

Abilinnapea sõnul on ta aru saanud, et ohvitseride mälestusmärgi juures peaks olema ka piisavalt ruumi, et seal sõjaväelisi rivistusi ja muid ettevõtmisi korraldada. Teine probleem on selles, et Soansi tehtud kavandi järgi tuleks mälestusmärgile paigutada 1714 represseeritud ja hukatud ohvitseri nimed, mis omakorda võtab suhteliselt palju ruumi. Samuti on vaja välja selgitada, milline mälestusmärk ühte või teise kohta linnas sobib.

EEOKi juhatuse aseesimees Tiit Põder ütles, et kunagi oli vabadusvõitlejate liit pakkunud Tallinna juhtidele välja, et hukatud ohvitseride mälestusmärk võiks paikneda Ingveri bastionil või Wismari tänava haljasalal Pitka asusamba läheduses. Linnavalitsus sellega tol korral ei nõustunud. EEOK omakorda ei ole nõus Tondi kasarmute taguse kohaga, sest seal jääb mälestusmärk justkui tagahoovi. Küll sobiks aga ohvitseride mälestusmärk Maarjamäe mälestusväljakule, kus on ka piisavalt ruumi.

«Soansi tehtud kavandiga oleme igati nõus, aga vaidlused käivad praegu mälestusmärgi asukoha üle,» märkis Põder.

Tondipoiste monumendi taastamise ning ohvitseride mälestusmärgi rajamise eestvedaja, eruohvitser Jaak Haud selgitas, et igas riigis asub langenud ohvitseride mälestusmärk sõjakooli juures. Nii võiks ka Tallinnas olla ning parim koht oleks Tondi kasarmute ees, praeguse Tondipoiste monumendi läheduses.

«Minnes ükskõik millise riigi sõjakooli territooriumile, siis külalised viiakse esmalt ikka hukkunud ohvitseride memoriaali juurde,» ütles Haud. «Kui Tallinnas panna vastav mälestusmärk Vabadussõja võidusamba või Pitka asusamba juurde või Maarjamäele, siis need kohad jäävad kunagisest Tondi sõjakoolist kaugele ning kohavalik on justkui jõuvõtetega tehtud.»

Regionaalminister Siim Kiisler kui poliitilistel põhjustel represseeritud inimeste sotsiaalsete tagatiste küsimuse läbitöötamiseks moodustatud asjatundjate komisjoni esimees saatis eelmise aasta detsembri lõpus Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele kirja ning teatas, et komisjon toetas EEOK, Eesti Vabadusvõitlejate Liidu ja Eesti Piirivalve Ohvitseride Kogu Tallinna linnavalitsusele tehtud ettepanekut rajada ohvitseride mälestusmärk Vabadussõja võidusamba, Okupatsioonide muuseumi ja admiral Pitka mälestussamba lähedusse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles