Sõltuvusprobleemidega poiste suur arv sunnib uut hoonet ehitama

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna laste turvakeskuse poiste osakond.
Tallinna laste turvakeskuse poiste osakond. Foto: Liis Treimann

Sel neljapäeval pannakse nurgakivi Tallinna laste turvakeskuse uuele hoonele, kus saavad ajutise elupaiga kümme sõltuvusprobleemiga poissi.

«Sõltlastest poisse on oluliselt rohkem kui tüdrukuid, seepärast peab neile ka rohkem ruumi leidma,» ütles turvakeskuse juhataja Erki Korp ajalehele Pealinn. Korp tõdes, et vajadus uute kohtade järele on suisa karjuv. «Tallinnas on sõltuvusprobleemidega lapsi kuuesaja ringis,» märkis ta.

Turvakeskuses saab praegu aasta jooksul abi 40 sõltuvusprobleemidega 10- kuni 18-aastast poissi-tüdrukut. Seni jagunesid turvakeskuse kohad võrdselt poiste ja tüdrukute vahel, sügise alguses valmivasse juurdeehitusse tuleb aga kümnekohaline poisteosakond.

Tallinnas Nõmme tee 99 asuvasse laste turvakeskusesse satuvad noored, kelle suhe alkoholi, narkootikumide või toksiliste ainetega on juba väga tõsiseks muutunud. Enamasti jõuavad nad keskusesse pärast kahenädalast ravikuuri lastehaigla sõltuvushäirete osakonnas. Töö probleemsete lastega kestab keskuses 10-12 kuud.

Suuremal osal saabunud lastest on alkoholiprobleemid, umbes kolmandik on narkosõltlased. «Ent järjest rohkem on levimas segatarbimine,» räägib Korp. «Kõige raskem on aidata toksikomaane, kes nuusutavad liimi või lahusteid. Nende aju on kahjustatud ja sellelt rajalt tagasi pöörduda on juba pea võimatu,» tõdes ta.

Võõrutuse lõpetab puhtana üle poole noortest. Kogu võõrutusprogrammi aja on keskus lastele üpris kinniste ustega koolkoduks. Noored elavad kahekohalistes tubades ja õpivad üldise õppekava alusel. Keskuses on tööl kolm psühholoogi.

2008. aastal käis turvakeskusest kahe programmi raames läbi 84 last - 44 poissi ja 40 tüdrukut. Eesti ja vene laste osakaal on aastatega üha võrdsemaks muutunud. Kui 2001. aastal oli vene keele kõnelejaid 90 protsenti, siis eelmisel aastal oli eesti ja vene lapsi pea võrdselt.

Turvakeskuse septembris valmima pidava juurdeehituse maksumus on umbes 5,7 miljonit krooni, raha tuleb Tallinna linnalt. Ehitaja on Facio Ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles