Elion korjab Tallinnast taksofone ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksofon.
Taksofon. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinnas ringi käies on üpris haruldane vaatepilt näha taksofoni kasutavat inimest. Seepärast otsustaski Elion suure osa telefoniputkadest tänavatelt ära koristada.




Taksofonide kasutamine väheneb pidevalt nii Tallinnas kui mujal Eestis. Praegu on pealinnas veel 600 ning üle Eestis 1100 telefoniputkat. Nende arv aga kuivab kokku iga päevaga, sest Elioni töömehed koristavad tänavatelt kõige vähem kasutatavaid aparaate.



«Taksofonide kasutamine väheneb terves maailmas ning selle põhjus on üha kasvav mobiilsideäri,» ütles Elioni avalike suhete juht Lilian Viirma.



Väite kinnituseks tõi Viirma ka täpsed arvud. 2006. aastal tegid inimesed Eestis taksofonidest 3 217 000 kõnet. Aasta hiljem oli see arv langenud juba 1 356 500-le ning mullu veel kaks korda ehk 708 462-le. See tähendab, et kolme aastaga on telefoniputkadest tehtud kõnede hulk vähenenud neli ja pool korda.



Viirma sõnul ei ole Elionil konkreetset plaani, kui mitu taksofoni peab jääma. Iga aparaadi äraviimine või allesjätmine sõltub selle kasutamise tihedusest. Kindlasti jäävad telefonid haiglatesse, vanadekodudesse, polikliinikutesse, lennu-, bussi- ja rongijaama ning mujale, kus nii kohalikud inimesed kui väliskülalised taksofoni kindlasti vajavad. 



Viirma lisas, et avalikud telefonid pole Elionile juba mõnda aega kasumlik äri, sest inimesed kasutavad aparaate üha vähem, hoolduskulud on aga jäänud üsna kõrgeks.



Taksofonide kasutamise kõrgaeg oli aastail 1997–2000. Kiipkaartidega taksofonide paigaldamise lõpetas Elion 1997. aastal, mil neid oli 3000.



«Oluline on ka see, et Elionil ei ole 2007. aastast enam universaalteenuste osutamise kohustust,» väitis Viirma. «Selle teenuseliigi alla kuuluvad ka taksofonid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles