Tallinn maksab erakoolidele üle 600 000 euro pearaha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme erakool.
Nõmme erakool. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Tallinna linnavalitsus eraldas 19. detsembril haridusametile 570 674 eurot Rocca al Mare Kooli aktsiaseltsi tegevuskulude katmiseks, 27. detsembril käskis haridusameti juhataja erakoolidele välja maksta veel üle 600 000 euro.


Nii saab AS Audentes näiteks 183 240 eurot ja Nõmme Erahariduse Sihtasutus 129 594 eurot. Ülejäänud erakoolidele makstavad summad kõiguvad mõnesajast mõnekümne tuhande euroni. Kokku makstakse välja 19 erakooli poolt esitatud arved Tallinna elanikest õpilaste eest.

Halduskohus kohustas juba tänavu augustis linnavalitsust osalema Rocca al Mare kooli kui eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises proportsionaalselt selles koolis õppivate õpilaste arvuga, kelle rahvastikuregistri järgne elukoht asub Tallinna linna haldusterritooriumil.

Samasuguse kohtuasja linnavalitsuse vastu on juba varem võitnud haridus- ja kultuuriselts Läte, mis tegeleb Waldorfi kooli pidamisega. Kuna riigikohus ei võtnud linnavalitsuse kassatsioonkaebust menetlusse, siis jõustus alama astme kohtuotsus, millega kohustati Tallinna linna osalema MTÜ Haridus- ja Kultuuriselts Läte peetava eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises proportsionaalselt selles koolis õppivate õpilaste arvuga, kelle rahvastikuregistri järgne elukoht asub Tallinna linna haldusterritooriumil.

Arvestades selle kohtuasja tulemust ei näinud linn Rocca al Mare kooliga kohtuvaidluse jätkamisel mõtet ning otsustas tasuda Rocca al Mare kooli esitatud arved tasuda. Kooli enam kui 700 õpilasest umbes 500 on Tallinna elanikud. Aasta lõpuks jõuti ka teistele erakoolidele pearaha maksmiseni.

Varem keeldus Tallinn erakoolidele õpilase pearaha maksmast, väites, et selleks pole eelarves raha eraldatud. Selline kohustus tekkis omavalitsustele põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega mullu 1. septembrist, kuid Tallinn vaidlustas selle kohtus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles