Pirita saab rannapromenaadi ja jalakäijate silla

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine Pirita rand
Talvine Pirita rand Foto: Liis Treimann

Pirita randa hakkab tulevikus ilmestama männimetsa piiril looklev promenaad, mida praeguse rannapromenaadiga ühendab üle Pirita jõe suudme rajatav jalakäijate sild.


Täna kuulutati Pirital välja ranna-ala arhitektuurse ideekonkursi võitjad. 11 laekunud töö hulgast tunnistati žürii üksmeelsel otsusel parimaks ideekavand «Väät», mille autoriks noored arhitektid Üllar Ambos, Pille Noole, Kaisa Lasner ja Ioannis Lykouras arhitektibüroost Arhitektuurinurk OÜ, teatas Pirita linnaosavalitsus.

Teise auhinna pälvis ideekavand «Hoovus», mille autoriks Villem Tomiste arhitektibüroost OÜ Stuudio Tallinn. Kolmanda auhinna sai ideekavand märgusõnaga «Lehis», mille autoriteks Peeter Loo, Jan Skolimowski, Kaspar Kruuse ja Mari Arvisto, arhitektibüroost Kamp Arhitektid OÜ. Ergutuspreemiad määrati võistlustöödele märgusõnadega «Tuuli» arhitektibüroost KAVAKAVA ja «Männimetsa kardiogramm» arhitektibüroost Karisma Arhitektid OÜ.

Võidutöö autorid oli oma võidu üle mõnevõrra üllatunud. Tegemist oli nende jaoks esimese konkurssiga. Üllar Ambosi sõnul kasutati lahenduse puhul paljuski olemasolevat, mida muuta ei tahetud. «Mängisime materjali valikuga ning lahenduste loodusesse sobivusega. Meie eesmärk oli võimalikult vähe loodust puutuda, vaid meie ideid loodusega kohandada,» sõnas Ambos.

Pirita linnaosa vanem ning žürii esimees Tiit Terik sõnas, et valiku aluseks oli töö atraktiivsus, selle teostatavus ning erinevate elementide sobivus loodusesse. «Soovisime, et vajalikud olmeobjektid ja erinevad toitlustuskohad sobiksid ranna äärsesse loodussesse,» selgitas linnaosa vanem ning lisas, et oluline on ka see, et rannaala oleks hiljem võimalik hästi hooldada ja korras hoida.

Rannaala kasutamine on seni olnud ebaühtlane, kuna teenindus- ja toitlustuskohad on Pirita jõe poolses osas. «Taotlesime seetõttu nende paiknemist ka mujal rannaalal,» ütles žürii esimees. Eesmärgiks oli tuua ka puude vahel olev jalutusrada merele senisest lähemale.

Võidulahenduses on promenaadil eraldatud jalakäiad ning lapsevankritega liikujaid jalgratturitest. Rannaala jaotatakse ära aktiivseteks tsoonideks, kus saab mängida pallimänge, puhkealadeks ning lastealadeks, kus lastele mänguväljakud. Samuti soovis tellija, et ratastooliga pääseks merele lähedale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles