Prussakad võivad ka pöidlasuurused olla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Ameerika metsatarakanid.
Kesk-Ameerika metsatarakanid. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna loomaaias on avatud näitus, kus iga huviline võib näha, kuidas näevad välja korralikud prussakalised, mis võrreldes kodudes aeg-ajal ette juhtuvaid liigikaaslasi suuruses mitu korda ületavad. Vaatepilt on tõeliselt meeldiv.

Loomaaia Illu kohvikus talvel külastajaid ei käi ning seetõttu saab seal külmal ajal korraldada erinevaid näitusi. Seekord on klaasi taha imetlemiseks välja pandud prussakalised, millest suuremad tekitavad nõrganärvilistel ilmselt korraliku õudustunde. Muidu on aga loomakesed päris kenad ning nende vaatamist võib tõeliselt nautida.

Tallinna loomaaia direktori Mati Kaalu sõnul on prussakalised vihmametsades päris olulised tegijad. Inimestega on neist koos elama hakanud vaid paar-kolm liiki.

Kaal osutas eriti prisketele prussakalistele, mis on pärit Madagaskari saarelt ning teevad sisisevat häält. Seepärast nimetataksegi neid sisiprussakateks. Loomaia näitusel klaasi taga lebasid elukad rahulikult ega viitsinud end eriti liigutada. Samas võib näha ka kõikvõimalikke tarakane ja muid prussakalisi, mis on pärit ikka soojadelt maadelt, sest ainult seal saavad nad nii suureks kasvada.

Kaal lisas, et prussakalised töötavad läbi igasugust orgaanikat ehk surnud taimede jäätmeid, mida vihmametsades leidub massiliselt. Seetõttu ei kahjusta nad kuidagi kasvavat loodust.

«Praeguseks on selgunud, et ka termiidid on nende sugulased, mitte sipelgate sugulased,» selgitas Kaal.

Näituseruumi tagumises osas on vaatamiseks välja pandud ka neid elukaid, kes omakorda prussakalistest toituvad, näiteks röövlutikad ja muud selliste meeldivate nimedega mitmejalgsed.

Eelmiste aastate talvised näitused olid Illu kohvikus üles ehitatud igasugustele värvilistele putukatele, kuid seekord otsustati näidata tavaprussakate sugulasi laiast maailmast, kus nad täidavad oma olulist osa ökosüsteemides.

Kõik näitusel välja pandud prussakalised elavad Tallinna loomaaias, kuid ruumipuudusel ei ole nad külastajatele pidevalt nähtavad. Neid elukaid söödetakse ka väikestele ahvidele ja putuktoidulistele liikidele. Kui tulevikus saab loomaaed ruume juurde, siis tehakse niisugustest huvitavatest putukatest ka püsiekspositsioon.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles