Tallinn vaidlustab riigikohtus valimisringkondade säilitamise

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimissedel.
Valimissedel. Foto: Peeter Langovits

Tallinn kavatseb vaidlustada riigikohtus täna riigikogus vastu võetud seaduse, mis kohustas pealinna säilitama valimiste ajaks valimisringkonnad.


Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles tänasel pressikonverentsil, et riigikogus vastu võetud seadusemuudatused on nii menetluslikult kui ka sisuliselt selges vastuolus Eesti põhiseadusega.

«Menetluslikult on seadusemuudatused vastu võetud viisil, mis välistab Tallinna jaoks igasuguse efektiivse kohtuliku kaitse oma seisukohtadele. Esimesed kohalike omavalitsuste valimiste valimistoimingud on vaja teha hiljemalt 20. juuliks, selleks ajaks aga ei saa seadusemuudatuste kohtulik läbivaatamine kuidagi toimuda,» rääkis Savisaar pressikonverentsil.

«Tähelepanuväärne on ka see, et muudetakse seadusesätet, mida riigikohus just praegu menetleb. See tähendab, et parlament võttis enesele ka riigikohtu rolli, mis põhiseaduse järgi talle kuidagi ei kuulu. Vastuvõetud muudatused on vastuolus nii õigusselguse kui ka õigusliku ootuse põhimõtetega,» ütles linnapea.

Edgar Savisaar juhtis tähelepanu ka sellele, et sisuliselt on tegu omavalitsuste autonoomia selge rikkumisega, kus ühele omavalitsusele kirjutatakse ette valimisringkondade kohustuslik olemasolu.

Savisaar hoiatas, et vastuvõetud seadusemuudatused ei taga ühetaoliste valimiste läbiviimist.

«Nende muudatustega püütakse põlistada just mitte-ühetaolised valimised erinevates valimisringkondades,» iseloomustas ta tekkinud olukorda.

Põhiseaduslik kriis?

Linnapea märkis, et vastuvõetud seadusemuudatustega soovivad valitsusparteid tekitada Eestis tõsise põhiseadusliku kriisi, mis kajab vastu kogu Euroopas.

Savisaar avaldas lootust, et ka president suhtub kriitiliselt põhiseadusega vastanduvatesse seadusemuudatustesse ja jätab need välja kuulutamata.

Ta informeeris ajakirjanikke ka sellest, et riigikogu opositsiooniline Keskfraktsioon kavatseb selles küsimuses presidendi poole pöörduda ja oma seisukohti selgitada.

Riigikogu võttis täna 56 poolthäälega vastu kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse, mille eesmärk on säilitada senised pealinna valimisringkonnad. Esialgu püüdis võimuliit valimisringkondi seadustada soolise võrdõiguslikkuse seaduses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles