40 protsenti Linnamäe vene lütseumi õpetajatest ei oska keelt piisavalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnamäe vene lütseum.
Linnamäe vene lütseum. Foto: Priit Simson

Keeleinspektsioon tuvastas, et Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi pedagoogidest ei vasta 40 protsendi keeleoskus kehtestatud nõuetele.

Inspektsioon tuvastas keeleseaduse nõuete täitmise kontrolli käigus, et Linnamäe vene lütseumi 70 pedagoogist 28 keeleoskus ei vasta kehtestatud nõuetele, teatas inspektsiooni järelevalvejuht Leho Klaser.

Klaser ütles Postimehele, et Linnamäe kooli õpetajate kesine eesti keele oskus ei tulnud üllatusena, sest kool on sellega silma paistnud juba aastaid. Tallinna koolidest ongi just seal õpetajate eesti keele oskus kõige nõrgemal tasemel.

Klaser rääkis, et lütseumi on kontrollitud kord aastas alates 2010. aastast. Eelmise kontrolli ajal, mis toimus 2011. aasta detsembris, ei vastanud nõuetele 33 õpetaja keeleoskus. Neile pandi toona kohustus sooritada B2 taseme eesti keele eksam ja tehti sunniraha hoiatus, kuid eelmisel nädalal toimunud järelkontrolli käigus selgus, et eksami on praeguseks ära teinud vaid üks töötaja.

Inspektsioon võttis siiski arvesse, et õpetajad on vahepeal kursustel käinud ja proovinud eesti keelt õppida, mistõttu sunniraha määrati vaid viiele inimesele. Kolm kooli töötajat peavad maksma 150 eurot, ühele määrati 200 ja ühele 300 eurone sunniraha. Ülejäänud pääsesid ettekirjutuse ja sunniraha hoiatusega.

Teiste seas ei vasta nõuetele ka Linnamäe vene lütseumi direktori Sergei Garanža keeleoskuse tase, ütles Klaser.

Keeleinspektsioon annab Linnamäe kooli õpetajatele eesti keele eksami sooritamiseks aega 2013. aasta septembrini ehk järgmise kooliaasta alguseni.

Klaseri sõnul on Linnamäe vene lütseumis õpetajate eesti keele oskamatuse protsent Tallinna kõrgeim ning teistes koolides on see palju väiksem. Tallinna koolide üldist olukorda kommenteerides ütles ta, et see pole kõige halvem ja on viimastel aastatel tunduvalt paranenud.

Keelekontrollid 11 asutuses

Möödunud nädalal kontrollis keeleinspektsioon keeleseaduse nõuete täitmist kokku 11 asutuses ja äriühingus.

Keelekasutusolukorda kontrolliti Ida-Viru keskhaiglas, Narva Kesklinna gümnaasiumis, Narva humanitaargümnaasiumis, Tallinna Linnamäe vene lütseumis, Tartu lasteaias Annike, turvafirmas Alfastar ja teistes teenuseid pakkuvates äriühingutes.

Avaliku teabe keelsusnõude rikkumise pärast tehti ühele äriühingule ettekirjutus koos hoiatusega sunniraha määramise kohta.

Eesti keele eksami peab sooritama 48 inimest. 11 inimese suhtes algatati väärteomenetlus, neljale inimesele määrati hoiatustrahv ja seitsmele rahatrahv. Seitsmele töötajale tehti ettekirjutus koos hoiatusega sunniraha määramise kohta, kahele inimesele saadeti täitekorraldus sunniraha tasumise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles