Lauluväljak saab uuenduse avaetapis moodsad tualetid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sajakohalises moodsas tualetihoone eesruumis kasvab läbi lae isegi puu. Projekti autor on noor portugallasest arhitekt Nuno Oliviera, sisekujunduse tegi Merle Kiiskman.
Sajakohalises moodsas tualetihoone eesruumis kasvab läbi lae isegi puu. Projekti autor on noor portugallasest arhitekt Nuno Oliviera, sisekujunduse tegi Merle Kiiskman. Foto: Eskiisprojekt

Tallinna lauluväljaku ala põhjaliku uuendamise esimese osana valmivad suviseks laulupeoks moodsad tualetid. Teiste rajatiste saatus sõltub edaspidisest rahastamisest.



Mööda Narva maanteed sõitjad on ilmselt juba tähele pannud, et vanad ja väsinud kemmergud on lauluväljaku servast kadunud. Samas kohas käib praegu vilgas ehitustegevus uute moodsate tualettide rajamiseks.



Seda ei julgenud sihtasutuse Tallinna Lauluväljak juhataja Riho Rõõmus lubada, et laulupeo või mõne teise suurema rahvakogunemise ajal ei peagi inimesed enam tualetijärjekorras seisma. Küll aga saavad nad oma hädad inimlikult ära ajada. Uues tualetihoones on sada kohta.



Tualetid ja dušid


Hiljemalt 20. juuniks peab hoone valmis olema. See tähendab, et juuli alguses peetavaks laulupeoks on kõik korras. Ehitajad on lubanud, et kui lauluväljakul toimuvad mingid suured rahvaüritused, jätavad nad ehitustegevuse selleks ajaks katki.



Uus tualetihoone on eelmisest ligi poole suurem ning varustatud vee ja kanalisatsiooniga. Maja alla jääb väike keldriosa, kuhu rajatakse duširuumid. Seal saavad kontserte ja muid ettevõtmisi korraldavad inimesed end tulevikus pesta. Ka lauluväljaku alal sporditegijatel avaneb võimalus riideid vahetada ning higi maha loputada.



«Hoone projekt on tõesti väga vahva,» kinnitas Riho Rõõmus. «Selle autor on noor portugallasest arhitekt Nuno Oliviera.»



Uue tualetihoone projekteerimine ja ehitamine läheb maksma 12,5 miljonit krooni, millele lisandub veel poolteist miljonit vee- ja kanalisatsioonitorustiku rajamiseks ning Tallinna Veega liitumislepingu sõlmimiseks. Tallinn kui lauluväljaku omanik peab sellest rahast välja käima vaid 15 protsenti, ülejäänud summa on lubanud tasuda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).



Rõõmus mainis, et endised välitualetid ehitati lauluväljakule XV üldlaulupeoks 1960. aastal ja olid oma aja täiesti ära elanud. Peale kõige muu puudus seal nii veevärk kui kanalisatsioon.



«Modernse disainiga tualetihoone on lauluväljakul üldse esimene uus rajatis, mis sinna pärast poolt sajandit on püstitatud,» lisas ta.



Rõõmuse sõnul on sihtasutusel Tallinna Lauluväljak suured uuenduskavad, kuid head plaanid võivad rahapuudusel venima hakata. Tema väitel kiitis EAS heaks vaid kolmandiku Tallinna Lauluväljaku taotlusest, linnal endal aga nii palju raha pole, et kõik uuendused täide viia.



Hädasti vajab näiteks kordategemist ja värskendamist laulukaar ning trepiastmestik. Samuti on plaan täielikult uuendada raadiotorn, paigaldada sinna küte ja ehitada tualetid, et muuta need ruumid korralikuks rahvusvaheliseks pressikeskuseks.



Suured uuenduskavad


Rõõmus küsis EASilt rahalist toetust ka lauluväljaku uute pinkide tellimiseks, kuid millegipärast tuli ka sellele taotlusele negatiivne vastus. Uued omalaadsed pingid saavad aga suviseks laulupeoks kõigele vaatamata valmis. Raha selleks tuleb linnalt.



Pinkide valmistamise riigihanke võitis Elke Mööbel, mis kasutab istmete valmistamiseks vaid Eestist pärit puitu. Tellitud pinkidele peaks istuma mahtuma kuni 30 000 inimest.



Märtsi lõpus algatas linnavalitsus lauluväljaku ja sellega piirneva ala uue detailplaneeringu koostamise. Eesmärk on muuta 26,4 hektari suurune maa-ala nüüdisaegseks kultuuri- ja meelelahutusürituste korraldamise ning vaba aja veetmise kohaks.



Kavas on ehitada väike kontserdilava, laste mänguväljakud, parklad ja muud rajatised. Täna on detailplaneeringu avalik arutelu Kesklinna linnaosavalitsuse saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles