Jäätmeveo vabaturu kogemus Kiili vallas

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmed.
Jäätmed. Foto: Peeter Langovits

Kiili vallas korraldatud jäätmeveoga tegelenud ettevõte VSA lõpetas Eestis tegevuse ning vallas tekkis jäätmeveol vabaturg.


Valla keskkonnanõuniku Siiri Treimanni sõnul on tema koduvallas toimuv hoiatuseks kõigile vabaturu andunud pooldajatele. Nimelt toimib jäätmeveo vabaturg hästi seal, kus elab palju inimesi. Hajaasustusega kohtades on see aga sulaselge rist ja viletsus.

«Teistest eemal elav pere leidis ühe ettevõtte, kes oli nõus neid teenindama. Siis aga jäi prügiauto ootamatult tulemata. Helistamise peale öeldi, et autojuhil läks meelest ära, eks ta järgmisel kuul tuleb. Kui inimene kurtis, et ta upub ju vahepeal prügisse ära, siis vastati, et kui ei meeldi, siis valige teine firma,» rääkis Treimann.

Või siis sõidab prügiauto suure kauplemise peale ühe kaugema majani, aga järgmise juurde keeldub sõitmast. Inimestel kästakse konteiner koduõuest 50-60 meetri kaugusele suurele teele vedada. Kõigi kaebuste peale vastatakse, et kui ei meeldi, siis valige endale mõni teine firma. Teised firmad aga keelduvad üldse seda piirkonda teenindamast.

Pealegi on Treimanni sõnul selgelt näha, et korraldatud jäätmevedu on keskkonna oluliselt puhtamaks teinud. «Kui enne oli ikka metsa all üks kotike siin, teine kotike seal, siis korraldatud jäätmeveoga jäi metsa alla poetatud prügikotte ikka oluliselt vähemaks. Inimesed harjusid jäätmete äraandmise kohustusega, kuigi alguses vaieldi sellele vastu. Aga kui nüüd VSA ära kadus, siis nõuti kohe, et tehke nii nagu oli,» rääkis vallaametnik. Edasiste probleemide vältimiseks on Kiili vald Harjumaa Ühisteenuste Keskuse liige ning osaleb tulevikus ühistel hangetel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles