Hipodroomi kaitsjad loobusid kohtuotsuse edasikaebamisest

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel reedel sai lõplikult selgeks, et hobused ja nendega tegelevad inimesed peavad Tallinna hipodroomilt lähemas tulevikus ära kolima.
Sel reedel sai lõplikult selgeks, et hobused ja nendega tegelevad inimesed peavad Tallinna hipodroomilt lähemas tulevikus ära kolima. Foto: Toomas Huik

Mitu aastat kestnud piikide murdmine Tallinna hipodroomi ala detailplaneeringu ümber sai lõpuks läbi – Tallinna linnaga planeeringu seaduslikkuse pärast kohut käinud Telliskivi Selts otsustas linnale õiguse andnud halduskohtu otsust mitte edasi kaevata.


Kolm kodanikeühendust nõudsid kohtus, et tühistataks Tallinna linnavolikogu mullune otsus, millega kehtestati hipodroomi ala detailplaneering. Planeeringuga muudetakse kehtiva üldplaneeringuga ette nähtud ühiskondlike ja puhkeehitiste juhtfunktsioon elamu- ja ärimaaks ning antakse maaomanikule õigus ehitada hipodroomi asemele äripindadega elurajoon.

Kodanikuühendused ei vaidlustanud isiklike huvide kahjustamist, vaid esitasid avalikes huvides populaarkaebuse. Seltside arvates sisaldab otsus olulisi kaalutlusvigu ehk volikogu pole osanud asjakohaselt põhjendada, miks on just hipodroomile vaja planeerida 3000 elanikku.

Tallinna halduskohus jättis 6. novembril rahuldamata kodanikeühenduste kaebuse detailplaneeringu tühistamiseks, sel reedel oli viimane päev halduskohtu otsuse edasikaebamiseks ning selts otsustas edasikaebamisest loobuda. «Pärast pikki ja kirglikke arutelusid seltsi juhatuse, appi tulnud juristide ja aktivistide vahel otsustas Telliskivi seltsi juhatus hipodroomi esimese astme kohtuotsust ringkonnakohtus edasi mitte kaevata,» ütles seltsi juhatuse liige Juho Kalberg.

Ta rääkis, et 22. novembril toimus seltsi kiirkoosolek, kus juhatusele anti volitused kohtuvaidluse jätkamiseks. Edasikaebamise poolt olid ka Pelgulinna Seltsi ja Eesti Hobumajanduse Edendamise MTÜ esindajad.

Kalbergi sõnul loobuti edasikaebamisest seetõttu, et vaidlus nõuab liiga mahukat tööd, juristide hinnangul ei olnud võiduvõimalus piisavalt kindel ning kaotus oleks kodanikeühenduste jaoks halb pretsedent. «Peale selle võidakse ka võidu korral asi meie vastu pöörata. Näiteks rajatakse sinna mõni sisespordisaaliga suur kaubanduskeskus ja öeldakse, et seda te ju tahtsitegi,» lausus Kalberg.

Ta tõdes samas, et võitlus polnud siiski asjatu ja loodetavasti on senine kohtuprotsess pannud linnaametnikud mõtlema ning andnud selge märgi, et kodanike seisukohtadega tuleb arvestada.

«Hoolimata vaidlustamisest loobumisest ei nõustu seltsi juhatus kohtuotsuse kõigi argmentidega. Näiteks ei andnud kohtuotsus vastust küsimusele, kas muude ühiskondlike objektide kohta samasuguse otsuse tegemine oleks õiguspärane. Soovime ka edaspidi saavutada planeerimist, kus määrav on üldine huvi ja parem linna tulevik. Tulevik, kus linna arendatakse ettevaatavalt, strateegiliselt ja terviklikult,» ütles Kalberg.

Ta lisas, et Telliskivi selts jätkab oma tegemisi linnakeskkonna heaks elukohaks kujundamise nimel, seda üheskoos teiste Tallinna asumiseltsidega ja ka linnavõimuga, kuid kui vaja siis võetakse taas kohtutee jalge alla.

Hipodroomi ala arendamisega tegelevat osaühingut Alfa Property esindav jurist Viktor Kaasik ütles Postimehele, et Alfa Property taaskäivitab nüüd need protsessid, mis kohtuvaidluse ajaks seisma pandi. «Palju raha ja aega on kaotatud, aga mis teha, elu on selline,» ütles Kaasik.

«Nüüd jätkame kõiki läbirääkimisi, mis vahepeal katkesid, sõlmime vajalikud lepingud ja siis tuleb tõenäoliselt hakata arhitektuurikonkursse ette valmistama. Iga kvartali jaoks tuleb eraldi arhitektuurikonkurss korraldada, et saaks võimalikult palju erinevaid lahendusi,» rääkis Kaasik.

Alfa Property jätkab ka tegutsemist Saku vallas, kus on menetluses sinna kavandatava uue hipodroomi detailplaneering. Millal Tallinna hipodroom oma tegevuse lõpetab, Kaasik praegu öelda ei osanud. «Omanik on kogu aeg rõhutanud, et sealt ei saa hobuseid ära viia enne, kui Sakus on vähemalt tallid valmis ehitatud. Aga võib-olla tuleb hobused vahepeal kuskile mujale viia, sest Tallinna hipodroomil on loomade jaoks väga halvad tingimused,» ütles Kaasik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles