Nõmme kunagisest elektrijaamast sai elumaja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmme keskuses avati piirkonna esimese elektrijaamana tuntud hoone, millest on pärast renoveerimist saanud elumaja.


Nõmme linnaosavanem Erki Korp ja Nõmme Kalju jalgpalliklubi president Kuno Tehva avasid koos renoveeritud hoonega mälestustahvli Nõmme esimesele linnapeale Johannes Lindemannile, kes oli Kuno Tehva vanavanaisa.

Korpi sõnul on Nõmme keskuses asuv põneva ja pika ajalooga hoone tehtud korda ajastutruult ning muinsuskaitse rangeid nõudeid järgides. «Hoonega koos avame ka mälestustahvli Nõmme esimesele linnapeale Johannes Lindemannile, kelle suur teene oli Nõmme linna rohelise ilme säilitamine. Meer kehtestas omal ajal seaduse, et männimetsaga kaetud krundilt maamaksuna praktiliselt raha ei võetud ning kindlustas sellega metslinna säilimise,» rääkis Korp ja lisas, et ka taastatud hoone krundil on säilinud suured ilusad männid.

19. sajandi lõpus ehitatud Raudtee 56 aadressil asuvas majas tegutses kunagi Nõmme elanikele voolu andnud Krauti jõujaam. Edasi oli hoone kasutusel raudteelaste majana, mida iseloomustavad tänaseni säilinud raudteearhitektuurile omased detailid. Esimese vabariigi ajal elas majas baltisaksa päritolu etnograaf ja kirjanik Peter Zoege von Mannteuffel, kes ühtlasi kogus ja pildistas Nõmmest suure hulga fotosid ja materjale.

Renoveerimist korraldanud Endover Kinnisvara tegevjuhi Robert Laudi sõnul oli üleeelmisest sajandist pärinev maja täielikult amortiseerunud, kuid taastamistöödel säilitati algupärased detailid ning värvi- ja ehituslahendused ning Nõmme keskus saab nüüd juurde ühe ilusa ajastutruu elumaja.

Endover Kinnisvara poolt renoveeritud kahekorruselises, osaliselt kivi- ja osaliselt puumajas, on korteritele 800 ruutmeetrit netopinda. Ajaloolise, kuid moodsate mugavustega Nõmme Residentsid nime kandva eluhoone juurde kuuluvad parkimiskohad, panipaigad ja suletud haljastatud sisehoov koos mänguväljakuga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles