Siselinna kalmistu võib saada moodsa infokioski

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infotabloo Kalamaja kalmistupargis.
Infotabloo Kalamaja kalmistupargis. Foto: Mihkel Maripuu

Mõned aastad tagasi Kalamaja kalmistuparki paigaldatud interaktiivne infokiosk on inimeste hulgas nii populaarseks muutunud, et samasugune kiosk tahetakse nüüd paika panna ka Siselinna kalmistule ning edaspidi võibolla Rahumäele ja Metsakalmistulegi.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härmi sõnul on amet saanud inimestelt palju tänukirju ning suusõnalisi tänuavaldusi, milles tunnustatakse Kalamaja kalmistupargi infokioski innovaatilist lahendust.

«Juba pikemat aega on kodanikud pöördunud meie poole seoses Siselinna kalmistul olevate graniidist infoviitadega, kuivõrd nendel kujutatud teave on puudulik,» ütles Härm. «Lisaks olemasolevale infole kaitsealuste haudade ja ja kalmistukaardi kohta ei ole graniitviitade peale enam võimalik midagi lisada.» Sellest lähtuvalt tegigi Härm keskkonnaameti juhatajale Otto Popelile ettepaneku planeerida järgmise aasta linnaeelarvesse raha Siselinna kalmistule infokioski rajamiseks.

Härm mainis, et mida rohkem teavet inimesed kalmistul saavad, seda parem. Ta lisas, et loomulikult ei saa kultuuriväärtuste amet keskkonnaametit kohustada infokioski rajamiseks raha leidma, kuid igal juhul niisugune ettepanek tehti. Kui keskkonnaamet asubki Siselinna kalmistule infokioskit rajama, siis kultuuriväärtuste amet on ilmselt nõus kaasrahastajaks hakkama.

Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist Artur Ümar ütles, et tema sai 2009. aastal Kalamaja kalmistuparki paigaldatud innovaatilise infokioski eest isegi riigi muinsuskaitseametilt preemia.

«Inimesed kasutavad seda kogu aeg paljuski sellepärast, et seal on Kalamaja kalmistule maetute nimed ja matmiskohad sees ning nii on omastel võimalik kunagine hauakoht üles leida,» selgitas Ümar. «Need andmed sai kirikuraamatutest võetud ja infotabloosse sisestatud. Kokku on seal peaaegu 6000 nime, kuigi kalmistule on tõenäoliselt rohkem inimesi maetud.»

Ümar ütles, et kui Kalamaja kalmistupargi kohta tulevad kiitvad kõned ja kirjad, siis Siselinna kalmistuga on vastupidi – inimesed küsivad, et miks ei ole ühte või teist nime graniitplaati raiutud ning kurdavad, et sinna maetud kuulsate inimeste kohta on vähe teavet.

«Meil on sellele kalmistule maetud kuulsate inimeste nimed olemas, kuid mõtlesime, et ei ole ju mõtet mingit pabersilti nimedega üles panna, see on juba eilne päev,» kinnitas Ümar. «Teeme parem moodsalt – sisestame kõik vanad kaardid, tähtsate isikute nimed ja fotod ning kujundame asja korralikult. Samuti teeme otsingumootori, et kui inimene tahab kedagi üles leida, siis toksib vastava nime sisse ning leiabki matmiskoha üles.» Võimalik on isegi nii teha, et inimene saab soovi korral kalmistu kaardi välja trükkida.

Siselinna kalmistule tuleb infokioski asukohta vedada elektrikaabel, paigaldada valgustus ja ilmselt ka valvekaamera. Info võiks paigaldada kalmistu kivist väravatorni kas Herne tänava või Toonela tee äärde. Kultuuriväärtuste amet on nõus uue infokioski kogu ajaloolise materjali kokku panema, mis ei ole sugugi väike töö.

Tallinna keskkonnaameti heakorra ja investeeringute osakonna peaspetsialist Ly Pärn ütles Postimehele, et interaktiisete mitmekeelsete infokioskite paigaldamine oleks vajalik mitte ainult Siselinna vaid ka Rahumäe kalmistule ning Metsakalmistule.

Esmalt on vaja koostada tööprojekt, soetada kioskid ja veebikaamerad, panna paika side- ja elektriliinid, installeerida ja häälestada tarkvara ning sisestada andmebaasi vajalikud andmed.

Orienteeruvalt maksaks üks kiosk koos ettevalmistus- ja lisatöödega umbes 15 000 eurot. Täpne maksumus selgub pärast riigihanke korraldamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles