Sarapuu: Tallinn läheb korraldatud jäätmeveo kaitsel Euroopa kohtuni välja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügivedu Tallinnas.
Prügivedu Tallinnas. Foto: Priit Simson

Juhul kui riigikogu muudab jäätmeseadust selliselt, et korraldatud jäätmeveo sätted tühistatakse, pöördub Tallinna linnavalitsus tarbija õiguste kaitseks Euroopa kohtusse.


Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul on konkurentsiamet jäätmekäitlejate lobitöö tulemusena pöördunud tarbijate vastu ja asunud esindama jäätmekäitlejate huve.

«Kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega on pandud omavalitsustele kohustus tagada avalikud teenused, sealhulgas jäätmeveoteenus. Kohalike omavalitsuste harta määratleb kohaliku omavalitsuse otsustusõiguse, kuidas talle pandud kohustusi täita. Erandina on jäätmeseadusega kohalikul omavalitusel Eestis keelatud ise otsustada, kuidas korraldada jäätmeveoteenust ja ise osutada korraldatud jäätmeveoteenust. Selle teenuse osutamise peavad omavalitsused sisse ostma ettevõtjatelt. Ülejäänud Euroopa riikides on selline kohalike omavalitsuste iseotsustuse piiramine välistatud. Alternatiivina võimaldab jäätmeseadus kohalikel omavalitsustel olla vahendajaks jäätmevedajate ja klientide vahel kusjuures ka sellise lahenduse korral tuleb jäätmeveoteenus sisse osta riigihanke korras,» rääkis Sarapuu.

«Tallinna linn plaanib korraldatud jäätmeveoteenuse osutamisel üle minna jäätmeseaduses toodud alternatiivsele lahendusele ja asuda vedaja ja kliendi vahele ostes teenused sisse vabalt turult. Tänane korraldatud jäätmeveosüsteem ei piira põhjendamatult jäätmevedajate ja jäätmekäitlejate ettevõtlusvabadust. Alates 2011 aasta jaanuarist on korraldatud jäätmeveoteenuse sisseostmine alustatud riigihangete seadusele, lepingute tähtaeg on piiratud viiele aastale, jäätmeveopiirkondade suurused on kindlaks määratud jäätmeseadusega,» selgitas abilinnapea.

Sarapuu kinnitas, et Tallinna huvi ei ole eelistada üht või teist jäätmekäitlusettevõtet, vaid pakkuda tarbijaile võimalikult soodsa hinnaga kvaliteetset teenust. «Kui keskkonnaministeerium muudab jäätmeseadust selliselt, et korraldatud jäätmeveo sätted tühistatakse ja tarbijad peavad seetõttu prügiveomonopolidele hiigelkasumeid teenima, pöördub Tallinna linn oma elanike õiguste kaitseks Euroopa kohtusse,» lubas Sarapuu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles