Linn otsib esialgu arendajat vaid pooltele Kopli liinidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopli liinid.
Kopli liinid. Foto: Toomas Huik

Viidates rahvusvahelisele rahanduskriisile ja majanduslangusele, otsustas Tallinna linnavalitsus otsida konkursi korras arendaja esialgu ainult poolele Kopli liinide alast.



Linnavalitsus määras eilsel istungil hoonestusõiguse seadmise tingimused Sepa tänava kvartalile ehk Kopli liinide mereäärsele osale. Linnavolikogu otsuse eelnõu seletuskirja järgi üritatakse sel moel luua tulevasele investorile võimalikult soodsad tingimused.



Võrreldes Kopli liinide 2006. aasta, hiljem luhtunuks kuulutatud hoonestusõiguse seadmise konkursiga, on tulevastele arendajatele tehtud teinegi soodustus. Nimelt võtab linn endale kohustuse lõpetada alumiste liinide majades sõlmitud 64 eluruumi üürileping ning leida seal elavale 167 inimesele uus korter. Hoonestusõiguse konkursi võitja ei pea sellega vaeva nägema.



Hoonestusõiguse seadmise tasu algsuurus on ligi 72 miljonit krooni ning hoonestusõigus seatakse 99 aastaks. Enampakkumise käigus alghind kindlasti kasvab. Eelmine kord võitis suurärimees Endel Sifile kuuluv firma Primos Kinnisvara kogu liinide ala konkursi ülekaalukalt 211 miljoni krooniga.



Abilinnapea Eha Võrk tõi esile veel ühe olulise nüansi. Nimelt kehtestas linnavolikogu tänavu 5. veebruaril Kopli liinide ja selle lähiala detailplaneeringu. 2006. aastal planeeringut veel ei olnud ning see sai ka üheks põhjuseks, miks tollane konkurss ebaõnnestus. Nüüd teavad kõik osalejad täpselt, millised tingimused neid ees ootavad.



Linn leiab korterid


«Kuna praegune majandusolukord erineb paari aasta tagusest seisust, siis võib arvata, et nii suur maa-ala, nagu eelmine kord konkursile oli pandud, võib võimalikule arendajale probleeme tekitada,» ütles Võrk. «Seetõttu ongi mõistlik korraldada konkurss kahes osas ja meelitada ligi rohkem osalejaid.»



Kopli liinidel praegu elavatele inimestele leiab linn Võrgu sõnul uued üürikorterid tõenäoliselt Lasnamäel valmivas Raadiku munitsipaalmajade kvartalis, kus kaks esimest korterelamut valmib juba tänavu juunis ning kolmas augustis. Nendes korterites leiab uue kodu kokku 420 peret.



«Muidugi peame iga Kopli liinide üürnikuga läbi rääkima, kas ta soovib linnaga üürisuhet jätkata või mitte,» kinnitas abilinnapea. «Päris nii ei ole, et peame inimestele sinna korteri muretsema, kuhu nad ise tahavad. Pakume lihtsalt võimalikud variandid välja.»



Võrk ütles, et kohe pärast seda, kui linnavolikogu hoonestusõiguse seadmise konkursi tingimused kinnitab, kuulutab linn avaliku kirjaliku enampakkumise ka välja. Tema sõnul rõhub linnavalitsus just sellele, et elukeskkonnana on Kopli liinid üks Tallinna pärleid, asudes mere ääres ning kesklinnast veerandtunnise trammisõidu kaugusel. Linnajuhtide eesmärk on kujundada Kopli liinidest esinduslik korterelamuala.



Vana tuleb säilitada


Kopli liinide kogu 23 hektari suuruse maa-ala detailplaneeringu koostas arhitektuuribüroo RAAM Arhitektid. Piirkonda on kavandatud kokku 728 korterit, peale selle ka eakate inimeste keskus, lasteaed, kohvik, haljasalad ning äri-, teenindus ja bürooruumid.



Eelmise sajandi algusest pärit miljööväärtuslikud elamud peab tulevane arendaja renoveerima. Päris mere äärde on arhitektid kavandanud väikeste pereelamute ala. Alumise kolonii keskel olevale tühjale platsile kerkib ussmaja ehk pikk ja mitmeosaline korterelamu. Liinide vana tänavatevõrk peab alles jääma, ka vana munakivisillutis tuleb taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles