Tallinna kooliõed on ühe kuu aastast tööta ja palgata

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst.
Arst. Foto: SCANPIX

Väljaspool Tallinna pakub kooliõe teenust perearstikeskus või haigla võimaldades nii õdedele stabiilse sissetuleku, Tallinnas aga on kooliõed ühe kuu aastast tööta ja palgata.

Sihtasutuse Tallinna Koolitervishoid esimehe Kädi Lepa sõnul on probleemiga pikka aega tulemusteta tegeletud. «Kuna meie rahastamine toimub vastavalt sotsiaalministri määrusele ja haigekassaga sõlmitud lepingule 11 kuud aastas, siis pole meie eelarves võimalik neile [kooliõdedele] puuduva kuu eest töötasu maksta. Oleme aidanud mõnedel õdedel leida suvekuudel asendusõena tööd ning võimalusel oma sisemistest ressurssidest maksnud palgata puhkuse eest minimaalset toetust.»

Lepa sõnul on sihtasutus korduvalt esitanud oma ettepanekuid sotsiaalministeeriumile ja haigekassale, kuid need on jäänud tulemusteta.

«Põhjenduseks on peamiselt öeldud, et kooliõdedel pole suvekuudel, kui õppetööd ei toimu, tööd. Kooliõe töökoormus on viimastel aastatel kordades suurenenud ning meie arvates on koolitervishoiuteenuse pakkujal päris kindlasti piisavalt ülesandeid 12 kuuks vaatamata sellele, et õpilased on suvepuhkusel.»

Lepa hinnangul pole see probleem nii suur nendes Eestimaa piirkondades, kus koolitervishoiuteenust osutatakse perearstikeskuste või haiglate poolt, kuna need teenuse osutajad on niikuinii vastava asutuse palgal 12 kuud aastas.

Viimast kinnitas ka õdede liidu president Ester Pruuden ja lisas, et Tallinnas on see aga suur probleem.

Tallinna üldhariduskoolides, hariduslike erivajadustega laste koolides ja kutsehariduslikes koolides osutab tervishoiuteenust sihtasutus Tallinna Koolitervishoid. Pruudeni sõnul ei paku sihtasutus muid teenuseid ja sellest tulenevalt on kooliõed ühe kuu aastast tööta, mis paneb pisut üle 500 euro kuus teenivad õed raskesse seisu.

Ta märkis, et kui kooliõdesid kaasata rohkem õppetegevusse, näiteks läbi tervisekasvatusõpetuse, oleks neid võimalik tasustada ka 12 kuu eest aastas. «Nad on võrreldavad õpetajatega, kes töötavad sama rütmiga aga, kes saavad selle eest tasustatud terve aasta ulatuses.»

Pruudeni sõnul on kooliõdede tööaja küsimus lahendatav haigekassa ja kohaliku omavalitsuse vahelise kokkuleppega. 

Haigekassa tervishoiuosakonna kvaliteedi talituse juhi Sirje Vaaski sõnul on põhjuseks, miks kooliõeteenust rahastatakse 11 kuu ulatuses, Eestis kehtiv õppeperiood, mis sisaldab pea kolmekuulist ajavahemikku, mil õpilasi koolis ei ole ja teenuse vajadus puudub.

«Seoses aruandluse, ettevalmistuse ja muu sellisega, oleme teenuse rahastamiseks arvestanud 10 kalendrikuud, millele lisandub üks tasustatud puhkusekuu. Oleme välja arvutanud, et kooliõdedel on kogu aastas 176 tööpäeva, kui õpilased on koolis. Kümnes kuus on ligi 210 tööpäeva, seega on kooliõdede töös umbkaudu 34 tööpäeva kui õpilasi koolis ei ole, ehk jääb piisav aeg tööks dokumentidega ning täiendkoolituseks.»

Ta lisas, et kuna suvel koolides midagi ei toimu ja teenust ei osutata, ei saa haigekassa seda tegevust aastaringselt rahastada ning see asjaolu tulevikus ei muutu.

«Täna on kõigil õdedel, seal hulgas kooliõdedel võimalus töötada asendusõena. Näiteks on võimalik asendada suvel mõnd puhkusel olevat pereõde.»

Vaask selgitas, et kooliõe töömaht ja tasu sõltub eelkõige teenindatavate õpilaste arvust, täistöökoht tavakoolis on arvestatud 600 õpilase kohta.

«Sel aastal tasume tavakoolis töötavale õele 1,92 eurot kuus õpilase kohta ning see hind sisaldab õe töötasu, kvaliteedi arendamisele suunatud tegevusi ning täiendkoolitust, samuti ühekordseid tarvikuid ja teisi teenuse osutamiseks vajalikke vahendeid nagu arvuti, telefon, külmkapp, mööbel, lukustatav kapp dokumentide jaoks.»

See hind ei sisalda ruumidega seotud kulusid, kuna nende kulude katmise kohustus on koolil.

Tallinna abilinnapea Merike Martinsoni sõnul on sihtasutus teinud pöördumised sotsiaalministeeriumile ja haigekassale, et saada rahastust. Tallinna linn toetab igal aastal Tallinna Koolitervishoidu eelarveliste vahenditega.

Koolitervishoiuteenuse 2012. aasta eelarve on kokku 3,5 miljonit eurot. Selleks, et tasustada kõiki 73 Tallinnas töötavat kooliõde ühe kuu eest lisaks kuluks 65 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles