Protestirongkäigule kogunes tuhandeid inimesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toompeal kogunes kella 14 suur hulk inimesi, et juhtida tähelepanu Eestit räsivale poliitilisele kriisile.

Rongkäigu algus viibis pisut, kuid kella 14.25 paiku liiguti juba Tammsaare platsi suunas, kus toimus ka kõnekoosolek.

Draamateatri jalakäijate ülekäigu juures tekitas liikuvate inimeste kolonn väga suure ummiku, mille ots ulatus postimajani.

Helsingi Ülikooli ja Tallinna Ülikooli professor Rein Raud ütles rahvusringhäälingu reporterile, et kokku kogunenud aukartustäratav hulk rahvast näitab, et hoolimata halvast ilmast ja vabast päevast on inimestel riigi saatus ikka südamel.

Mihhail Lotmani kriitikat Harta 12 osas kommenteerides ütles Raud, et erinevalt Lotmanist ei ole tema riigikokku kandideerinud ja ei kavatse seda kunagi ka teha. «Suure hulga inimeste poolt toimetatava teksti lõpptulemus on ikka midagi sellist, mis on natukene teistsugune kui igaüks allakirjutanutest seda võib-olla tahaks.»

Ürituse üks korraldajatest Made Luiga ütles, et poliitiliselt vaikiv ajastu on lõppenud ja poliitika ei ole enam ainult parteide ja erakondade teema. «Me ei protesteeri täna ainult Reformierakonna vastu. Me protesteerime selle vastu, et meie parteidel ei ole enam ideoloogiat. Et nad on muutunud huvigruppideks, kes ei kuula ja ei arvesta rahvaga. Praegu on üles ehitatud selline süsteem, kus peaaegu kogu rahvas on muudetud marginaalideks. Meid kõiki on lükatud ukse taha. Me peame oma vaatepunkti ümber seadma. Me peame mõtlema, et meie oleme süsteem. Ja klikk on süsteemist väljas,» rääkis Luiga.

Kirjanik Maarja Kangro nentis, et meie infovabaduses, mille üle me nii uhked oleme, on tekkinud olukord, kus kriitilist sõna võib meedias küll kuulda ja näha, aga võimulolijate jaoks ei ole sellel sõnal tähenduslikku kuuldavust.

«Ka peaminister peaks endale aru andma, et inimesed väärivad tegelikult lugupidavamaid selgitusi, kui enese väljavabandamine üleüldise finantskriisiga. Kas globaalne finantskriis tingis meie erakondade kahtlase rahastamise? Kas globaalne finantskriis on selle taga, et MISA filmid on erakondlikult kallutatud? Kas globaalne finantskriis on tinginud selle EASist sai vahepeal Isamaa ja Res Publica Liidu filiaal? Ma arvan, et meil õnnestub sellest kriisist õppida, nii et lahendus toob kaasa parema olukorra,» rääkis Kangro Tammsaare pargis peetud kõnekoosolekul.

«Samas arvan, et meie nõustumatuse väljendamiseks ei ole kohe vaja välja käia mingit detailset arengukava. Nõustumatus on esimene poliitiline samm ja ma usun, et sellest nõustumatusest saab lõpuks viljakas pinnas, kus hakkavad tekkima igasugused ideed. Tähtis on, et võimulolijate meeled avaneksid neid vastu võtma,» lisas ta.

Kõnekoosolekul võtsid sõna veel Mihkel Kunnus ja Rein Raud. Pärast seda oli ametlik osa läbi ning inimesed jäid niisama parki omavahel asju arutama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles