Nõmme turul eelistatakse kohalikke tootjaid vahendajatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16. mail kauplemiseks avataval Nõmme turul  kerkivad müügipaviljonid nagu seened pärast vihma.
16. mail kauplemiseks avataval Nõmme turul kerkivad müügipaviljonid nagu seened pärast vihma. Foto: Peeter Langovits

Mai keskel uues kuues avatava Nõmme turu ümber on kired lõkkele löönud. Mitmed endised müüjad ei saa aru, miks nad kauplemiskohata jäid, linnaosavalitsus teatab aga, et eelistatakse neid, kes müüvad oma toodetud toiduaineid.



Üks protestijaid on nõmmelane Eivor Maiväli, kes on Nõmme turul juba mitukümmend aastat lilledega kaubelnud, kuid maist tal sinna enam asja pole, sest ta jäi konkursil kauplemiskohast ilma.

Tema põhiline etteheide Nõmme linnaosavanemale Rainer Vakrale on see, et 2008. aasta juulis peetud koosolekul olevat Vakra lubanud endistele kauplejatele eellepinguid, nii et kellelgi neist polevat vaja oma tuleviku pärast muretseda.

Nii see aga ei läinud. Seetõttu on Maiväli seisukohal, et Vakra murdis oma lubadust ja jättis endised turumüüjad keerulisse olukorda.

Linnaosavanem Vakra pole aga Maivälja süüdistustega kuidagi nõus. Tema sõnul oleks olnud ebaõiglane sõlmida osa turukauplejatega eellepingud ning alles siis korraldada konkurss.

Müügikohtade saamiseks kehtestas linnaosavalitsus kõigile konkursil osalejatele viis tingimust, millest otsustamisel kujunes igaühe kaaluks 20 protsenti. Samas olid need tingimused pandud ka tähtsuse järjekorda.

Esikohale jäi see, et kaupleja müüks Eestis kasvatatud või eestimaisest toormest valmistatud kaupa. Teiseks oli oluline, et müüja oleks omatoodangu pakkuja ehk siis ühistu, kalur, käsitööline või midagi muud sellist. Alles kolmandale kohale jäi pakutud ruutmeetri hind ning sellele järgnes neljandana siseviimistluse investeeringu suurus. Viies oli muu kauba ja teenuste sortiment ehk see, mida müüja oma kioskis veel teeb.

«Kui vaadata Eivor Maivälja pakkumist, siis konkursikomisjon tegi selgeks, et ta ise ei ole lillekasvataja,» väitis Vakra. «Seega läks ta kohe vastuollu konkursi ühe olulisema tingimusega. Peale selle oli tema pakutud rendihind madalam kui teistel.»

Linnaosavanem rõhutas, et Maiväli on küll väikevahendaja, kuid ta ostab lilli Nurmiko aianduskeskuselt, kes kohaliku kasvatajana sai turul müügikoha. Seega ei ole mõtet anda platsi teisele Nurmiko lillede müüjale.

Maiväli ei eitagi, et on lillede vahendaja. Samas ta lisas, et müüb ka lilleseemneid, mis ei ole küll eestimaine kaup, kuid mida Nõmme elanikud kindlasti väga vajavad ega saa sealkandis kuskilt mujalt osta.

Vakra sõnul hakkavad Nõmme turul ka liha ja kala müüma tootjad, mitte vahendajad. Ka kommivabrik Kalev, kes koha sai, on kohalik tootja. Kuna Kalevi soovitud paviljonile turu taganurgas ei olnud ühtegi teist pakkujat, sai firma koha suhteliselt odavalt.

Kokku omandas turul peale Kalevi koha vaid kolm kohalikku suurtootjat – Saaremaa Lihatööstus, Nurmiko ja Saaremaa Kalatööstus. Välja jäi üks Nõmme lihamüüja, kes vahendajana tahtis samuti kaubelda Saaremaa Lihatööstuse kaubaga. 

«Üks lahtist piima ja juustu müüv FIE pakkus aga koha eest väga kõrget hinda ning võitis konkursi suure ülekaaluga,» rääkis Vakra. «Kui küsisime talt, kas ta ikka jääb selle pakkumise juurde, olles ainuke pakkuja, siis saime jaatava vastuse.»

Välilettidel on kauplemiskohad kinni pannud põhiliselt Nõmmelt pärit kurkide, tomatite, kartulite või muude aia- ning põllusaaduste müüjad. Turul jätkab 44 endist kaupmeest, kellest 37 on teinud pakkumise just avaletile.

Kaltse, jalatseid ja muud sellist kraami uuenenud turul enam ei näe. Suvel, kui tulevad maasikate ja muude marjade müüjad, on võimalik kauplemiskohti veel juurde leida.

-------------------------------------------------

Kapsad-kaalid kolivad lihamajja

Nõmme turu ajaloolist lihamaja hakkab taastama Raketis Grupp OÜ, kes tegi riigihankel kõige madalama pakkumise. Pakkumised jäid vahemikku 2,4–8 miljonit krooni. 

Linnaosavanem Rainer Vakra kinnitas, et ajaloolisse hoonesse tuleb juur- ja puuvilja müügikoht, kus kapsaste, kaalide, porgandite, kartulite ja muu sellisega saab kaubelda ka vihmaga ning talvel. Hoonet siiski kütma ei hakata, mistõttu pakasega peavad müüjad endale näiteks elektrisoojenduse muretsema.

Vakra sõnul oli linnaosavalitsusel idee rajada endisesse lihamajja kas kohvik või isegi valgete laudlinadega restoran. Praeguseks on see mõte maha maetud, sest söögikoha rajamine sinna ei lähe kokku hoone ajaloolise otstarbega. Maja on omal ajal ikka turuhooneks ehitatud.

Plaanide järgi peab maja renoveerimine lõppema tänavu septembris. Nõmme turu pidulik avamine on aga 16. mail ning sellest tähtajast kinnipidamisel ei olevat Vakra kinnitusel mingeid probleeme. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles