Loomad kolisid talvekülmade eest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumeleopardi kutsikad Orlando ja Mileedi alpinaariumis.
Lumeleopardi kutsikad Orlando ja Mileedi alpinaariumis. Foto: Ede Ploom

Sügis on tavapäraselt loomade ümberpaigutamise ja transpordi kõrgaeg. Teisipäeval asusid Tallinna loomaaiast Moldova pealinna Chișinău (Kišinjovi) poole teele üheksa dagestani tuuri sokku, üks siberi kaljukitse sokk, tadžiki markuuri kolm sokku ja neli emaslooma, paar pintšetamariine, paar surikaate, neli isast ja üks emane bennetti känguru.

Noored nuubia kaljukitsed, loomaaia titetoa kasvandikud, koliti antiloobimajja, et võimaldada neile talvekülmade saabudes soojemat siseruumi. Sisepuur on avatud ka pesukarudel.

Alates kesknädalast jalutavad alpinaariumi suures lumeleopardide ekspositsiooniaedikus Mahnadi ja Otto asemel nende kutsikad Mileedi ja Orlando. Esimene päev kulus poegadel elektrikarjusega tutvumisele, eriti sõjakas oli Mileedi. Teisel päeval oli neil aga juba selge, et seda traati ei tasu puutuda, aedikus on küllalt muud põnevat, mida uurida. Kutsikatele on õuejalutuskäikudel esialgu seltsiks neile tuttav loomaaiatöötaja. Mahnadi ja Otto paigutati tagumistesse aedikutesse.

Loomaaia sõbrad ja head abilised vahetasid eelmisel pühapäeval amuuri leopardide suures õueaedikus välja lagunema kippuva kännu ja juba õhtupoolikul pääses Darla koos poegadega uut puurisisustust järele katsuma. Amuuri leopardi kutsikad on nüüd juba nii suured, et pesakasti (urgu) pole neile enam vaja, sestap sai see lahti monteeritud ja lattu tallele pandud. Kuni järgmiste kutsikateni. Amuuri leopardide asjatamisi saab nüüd jälgida vaid kännu- ja ojakaamerast. Eks need kõige suuremad jooksud, müramised ja tagaajamised tehaksegi suures õueaedikus.
Jooksuaeg on algamas amuuri ja keskhiina goralitel, Dalli lumelammastel on pulmad täies hoos.

Pea kõik elevandimaja maod on saanud uued sügislehtede ja kändudega puurisisustused. Uudne ümbrus teeb roomajad liikuvamaks ja võimaldab külastajail neid paremini jälgida.

1. novembril sündisid kaks poega troopikamaja surikaadipaaril. Üks poegadest oli elujõuetu ja suri. Ekspositsioon on hetkel varjatud, et ärevad vanemad allesjäänud poega liialt tassima ei hakkaks.

Loomaaeda toodi suvel pojana sõiduteelt leitud tuhkur. Kuigi tuhkrupoeg kasvas üles poegadega kodukassi piimal, läks ta kasvades ometi nii ülekäte, et tegi tuule alla ka pere kõutsile, kassipoegadest rääkimata.

Kullimäel vajus sisse kassikakkude ekspositsiooni katus. Õnneks juhtus see päevasel ajal ja kassikakupaar saadi ohutult evakueerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles