Lugeja küsib: kas ülikoolis on relva kandmine lubatud?

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venekeelse Postimehe lugejal tekkis küsimus, kas üliõpilane tohib võtta loengusse kaasa tulirelva. Selgus, et tohib, sest ükski seadus seda ei keela.


«Lugesin artiklit koera maha lasknud üliõpilase Artjomi kohta. Ja mulle jäi silma see, et noormehe sõnul kannab ta kogu aeg relva endaga kaasas. Järelikult tuleb välja, et ta käib ka koolis relvaga? Kas see on tõesti lubatud? Selline asi ei mahu mulle lihtsalt pähe,» ütles lugeja.

Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo lubadetalituse juhi Vambo Oolbergi sõnul reguleerib seda, kus ja kuidas võib relvaloa omanik relva kanda, relvaseaduse paragrahv 50. «Relva võib kanda koos vastava relvaloa või relvakandmisloaga. Relva tuleb kanda avalikus kohas varjatult, ehk pealisriiete all. Relva ei tohi kanda alkoholi- või narkojoobes isik, samuti ei tohi seda teha avalikel üritustel,» selgitas ta.

«Üldjuhul on relvakandmine õppeasutuses ebamõistlik, kuid otseselt seadus seda ei keela. Vajadusel võib sellise keelu kehtestada õppeasutus ise,» märkis Oolberg.

Ta selgitas, et eraisik tohib relva kasutada vaid äärmisel vajadusel, sealjuures mitte ületades hädakaitse piire. «Hädakaitse piiri ületab isik sel juhul, kui ta ettekavatsetult või otsese tahtlusega teostab hädakaitset vahenditega, mis ilmselt ei vasta ründe ohtlikkusele, samuti kui ta ründajale kavatsetult või otsese tahtlusega ilmselt liigset kahju tekitab,» tsiteeris ta karistusseadustikku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles