«Hullud päevad» Maardu majavalitsustes

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maardu.
Maardu. Foto: Peeter Langovits

Maardu linna kommunaalturule on tunginud uus majavalitsusettevõte, kelle juhte seni võimutsenud monopolistid nimetavad Ostap Benderiteks.

Elitar Hoolduse juhid Sergei Lavrentjev ja Viiu Voitka käivad mööda Maardu korterelamuid ja seletavad elanikele, mille poolest nende pakutavad teenused on paremad ja kvaliteetsemad nendest, mida osutab monopolettevõte Maket Kinnisvara, kirjutas nädalaleht Den za Dnjom.

Seni on nad suutnud võita nelja maja elanike poolehoiu. Nende konkurent, senine monopol Maket Kinnisvara aga haldab ja majandab üle 70 hoone selles umbes 16 000 elanikuga linnakeses.

Muuhulgas pakuvad Elitar Hoolduse juhid odavamat hooldushinda ja elanike võimalust ise otsustada, mida majade juures remontida remondifondi kogunenud raha eest.

Lavrentjev ja Voitka väidavad ühest suust, et Maket Kinnisvara korjab majade elanikelt igakuiselt sissekasseeritavad remondifondi mõeldud summad kokku oma firma «ühiskatlasse».

Seejuures ei otsusta enam mitte majaelanikud, mida maja juures kogunenud raha eest remontida, vaid Maket Kinnisvara, millal ja kelleni üldse remondijärjekord jõuab.

Strateegilise vastukäiguna otsustas Maket Kinnisvara alates aprillist hindu langetada. Kui enne maksid heakorratööd, tehnohooldus, avariiteenistus jms kokku 3.70 ruutmeetrilt, siis alates aprillist on tariif 1.95. Uute turule tungijate hind oli seni 3.10 ruutmeetrilt.

Maket Kinnisvara juhataja Jüri Männisalu ei suuda aga konkurentidest kõneledes irooniat tagasi hoida, öeldes, et «kui kuulus Ostap Bender revolutsiooni ajal kodumaalt põgeneda püüdis ja piiril kinni püüti, hakkas ta majavalitsejaks. Muud tööd ta ei mõistnud ja see valdkond tundus kõige hõlpsam tulu teenimiseks. Analoogiline olukord on hiljutise ehitajaga, kes selle tööga mitte eriti hästi hakkama ei saanud ja praegustes tingimustes tööta jäi. Elamuhoolduse valdkond tundus järgmise ahvatleva tegutsemiskohana.»

Maardu linnavalitsuse nõunik Vladimir Falkenberg väidab, et majavalitsusmonopol on Maardus lihtsalt ajalooliselt välja kujunenud. Loomulikult näeks linnavalitsus eesotsas linnapeaga heameelega konkurentsi tekkimas.

Kuid ega elanikke keegi ei saa sundida majavalitsejat valima. Linnavalitsus ei saa ise ka uusi hooldusfirmasid turule juurde tekitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles