Meremuuseum avab laevavrakkide näituse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meremuuseumi Paksu Margareeta suurtükitornis saab homsest näha näitust «Retk laevavrakkide vaikusemaailma», mis tutvustab Eesti vetes leiduvaid vanu laevavrakke ja nendega seotud lugusid. Postimees käis näitust enne avamist uudistamas.


3. novembrist külastajatele avatava näituse teemaks on vanad laevavrakid. «Näitame, kuidas oleme laevavrakke uurinud ja mida teada saanud ning külastajat ootame avastama, mida laevavrakid või vee alt leitud esemed talle jutustavad,» võttis näituse kokku Meremuuseumi teadur ja näituse kuraator Krislin Kämärä.

Kogu näitus on kujundatud tumeda ja salapärase veealuse maailmana, et edasi anda tunnet, mis valitseb veepõhjas vrakkide juures. Näituse rõhk on visuaalsel, eelkõige just autentsel videomaterjalil, mille on filminud laevavrakke uurinud tuukrid või allveerobotid.

«Vee alla sukeldudes avaneb seal justkui maagiline maailm, mis siin Läänemeres ei ole küll helesinine ja kuldkaladega nagu me oleme ehk harjunud piraadifilmides nägema, kuid seal leiduv on osa meie enda ajaloost,» selgitas tuukritöödega igapäevaselt tegelev Kaido Peremees, kelle poolt on filmitud suurem osa näituse videomaterjalidest.

«Näitusel on ka virtuaalne sukeldumise simulaator, mille abil võib end tuukrina tunda ja laevavrakki uurida, ei ole küll sama märg, aga sissejuhatuseks paras,» naeris Peremees.

Kõik välja pandud eksponaadid pärinevad Eesti Meremuuseumi mahukast allveearheoloogia kogust ja on spetsiaalselt selle näituse jaoks välja valitud. «Siiski on ka esemeid, mille puhul ei ole päris kindel, millega on tegemist ning seega palume näituse külastajal sellesse uurimistöösse oma panus anda,» kutsus kuraator inimesi näitusel kohapeal aktiivselt kaasa lööma.

Näitus «Retk laevavrakkide vaikusemaailma» on Paksus Margareetas (Pikk 70) avatud 3. novembrist kuni 28. aprillini, teisipäevast pühapäevani kella 10-18.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles