Kahjutuli hävitas tondilossiks muutunud mälestise

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ööl vastu neljapäeva põles Maakri tänaval ehitismälestisena riikliku kaitse all olev vana puumaja, kus muuhulgas on asunud ka Lenderi gümnaasium.


Igal sügisel toob ilma külmenemine kaasa tulekahjud tühjades majades, Tallinnas oli kahe ööpäeva jooksul kaks suurt põlengut. Üleeile öösel süttis elaniketa kahekorruseline puitmaja Kopli liinidel Kaevuri tänaval. 24. oktoobril kell 23 sai häirekeskus teate Maakri tänaval süttinud majast. Lahtise leegiga põlenud puumaja sõitsid kustutama neli päästemeeskonda, autoredel, paakauto ja Bronto päästetõstuk.

«Põleng ohustas lähedal seisnud teisi hooneid ning päästjate üks tegevussuundasid oli tule leviku takistamine kõrvalhoonetele. Tulekahju lokaliseeriti keskööks, järelkustutustööd kestsid kella neljani hommikul,» ütles Põhja-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Sirle Matt.
Ta lisas, et et viimati kontrollisid päästjad seda maja kaks kuud tagasi ja siis olnud kõik sissepääsud korralikult suletud.

Põlenud maja kõrval asuva autopesula omaniku Rene sõnul õnnestus temal ja teistel naabritel järjekordsed tondilossi kolinud kodutud sealt välja peletada umbes kümne päeva eest. Nood olevat majja sisenenud sellega kokku ehitatud garaaži kaudu. «Lasksime garaažiukse kinni keevitada ja kuni eilseni oli rahu majas,» ütles Rene, kelle ruumideni kuumus imekombel ei ulatunud. «Täna hommikul kliendid helistasid, et kas on üldse mõtet tulla, aga meil on õnneks kõik korras,» lisas ta.

Nii hästi ei läinud põlenud maja naabruses asuval lukupoel Locknet. Kaupluse kirjadega väikekaubik oli ööseks hoovi pargitud ning sai kustutustööde käigus kannatada. Kaupluse esindajad käisid eile ümber põlenud maja ja uurisid, kes on hoone omanik, et talle kahjunõuet esitada.

Kinnistu omanik on firma SRV Kinnisvara, mille endine üks omanikke ja praegune konsultant Alvar Ild ütles Postimehele, et tegemist oli tavalise vandalismiaktiga. «Tallinna muinsuskaitseamet võttis selle maja kunagi väga omapärastest lähtekohtadest johtuvalt kaitse alla,» ütles Ild.

«See on olnud ka takistuseks kogu protsessi (kinnisvaraarenduse – toim.) edasiarendamiseks. Me oleme selle maja digitaalselt üle mõõdistanud ning kui kunagi peaks õnn meie maale tulema, siis suudaksime hoone taastada. Ma muidugi ei tea, et kellele.»

Ta lisas, et SRV on püüdnud maja kaitsta niipalju kui võimalik – ukse- ja aknaavasid on pidevalt kinni pandud ning igal õhtul käib firma üks töötaja kinnistult läbi ja vaatab, et kas kõik on korras. Nii olevat tehtud ka enne eelmise öö põlengut.

Kuna tegemist oli kaitse all oleva mälestisega, siis käisid pärast tulekahju maja uurimas ka muinsuskaitsjad. Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialist Artur Ümar ütles, et muinsuskaitse laseb hoone täielikult üles mõõdistada ja nõuab selle sajaprotsendilist taastamist. «Ja tõenäoliselt laseme hoone väärtuslikumad detailid kokku korjata ja hoiustada. Sees on säilinud väga ilus puittrepp, mõned siseuksed ja seal on ka paar huvitavat ahju,» loetles Ümar.

«Kui omanik loodab, et saab nüüd maja maha tõmmata ja siia ajutise parkla rajada, siis seda me mingil juhul ei luba. Ilma detailplaneeringuta kindlasti mitte. Aga planeeringu jaoks tuleb arhitektuurikonkurss lõpule viia, võitja välja kuulutada ja planeeringusse ka selle hoone taastamine sisse panna,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles