Planeedi tänava elanikud pelgavad suuri majakobakaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kesklinna Koidu ja Planeedi tänava kolmnurka on Guru Projekt OÜ arhitektid kavandanud kuni viiekorruselised elamud. See ei meeldi ümberkaudsete majade elanikele.
Tallinna kesklinna Koidu ja Planeedi tänava kolmnurka on Guru Projekt OÜ arhitektid kavandanud kuni viiekorruselised elamud. See ei meeldi ümberkaudsete majade elanikele. Foto: Liis Treimann

Kesklinnas Planeedi tänava kahekorruselistes puumajades elavad inimesed kardavad, et nende kodude vastu kerkivad kõrged ja suured korruselamud, mis hakkavad päikesevalgust varjama.


Eelmisel nädalal algatas Tallinna linnavalitsus detailplaneeringu, mille järgi peaksid kesklinna lähedale Koidu ja Planeedi tänava nurgale humanitaargümnaasiumi endise õunaaia kohale kerkima kuni viiekorruselised korterelamud.



Asjade niisugune käik on rahutuks teinud selle kinnistu kõrvale jäävate, Planeedi tänava eelmise sajandi algusest pärit kahekorruseliste puitmajade elanikud, sest nad kardavad elutingimuste halvenemist.



Ühele joonele


Planeeringu eskiisi koostanud Guru Projekt OÜ arhitekti Ivo Rebase kinnitusel on projekteerijad kohalike elanikega kohtunud ja püüdnud nende seisukohti võimalikult palju arvestada. Võrreldes esimese variandiga on elamute mahtu ja kõrgust vähendatud.



Planeedi 5 / Koidu 109 kinnistu koosneb praegu era- ja reformimata riigimaast. Linnaplaneerimise ameti seletuskirja järgi ei ole riigi maa-amet esitanud vastuväiteid riigimaal planeeringu algatamiseks ja sinna äriruumidega korterelamute ehitamiseks.



Rebane selgitas, et kinnistu kõige suurem viiekorruseline maja tuleb Koidu tänava äärde. Sinna sobib see hästi, kuna teisel pool tänavat seisavad samasugused massiivsed korterelamud, mis on valminud aastatel 1954 ja 1963.



Planeedi tänava äärde kavandatud majad on mahult väiksemad ja mitte nii kõrged. Kavandatud hooned tuleb ehitada Koidu ja Planeedi tänava teiste majadega ühele joonele. Elamute alla tulevad kahekorruselised parklad. Kinnistule pääseb ligi nii Planeedi kui Koidu tänava poolt.



Planeeritavate uute majade vastu jääva Planeedi 10 elamu korteriühistu esimees Ülo Sepp kinnitas, et Planeedi 5 ja selle naaberkruntidel olid ka eelmisel sajandil majad, mis viimases sõjas hävisid. Need hooned olid aga olnud palju väiksemad kui praegu kavandatavad.



Samuti oli Sepp seisukohal, et uued elamud tuleks püstitada tänavajoonest kaugemale, et need ei varjaks teisel pool kitsast Planeedi tänavat olevate puitmajade valgust.



Sobitamine senistega


Tallinna Kesklinna halduskogu linnaplaneerimis- ja maakomisjoni juht Anna-Greta Tsahkna kinnitas, et Planeedi 5 / Koidu 109 planeeringut on kaua arutatud.



Esialgne massiivne lahendus linnaosa arhitektidele ei meeldinud. Seejärel tehti maja kaheks, nii et Planeedi tänava poolne osa oleks praeguse hoonestusega sama kõrge. Koidu tänava äärde jääv uus maja sobib aga kokku praeguste viie-kuuekorruseliste hoonetega.


«Lõpuks tundus mulle küll, et kõik jäid rahule,» ütles Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles