EKA nõukogu otsustas rajada uue hoone oma kinnistule

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kunstiakadeemia senisel asukohal tegutseb praegu tasuline parkla.
Eesti Kunstiakadeemia senisel asukohal tegutseb praegu tasuline parkla. Foto: Uwe Gnadenteich

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) nõukogu tegi 23. oktoobri istungil ülikooli uue hoone alternatiivsete asukohtade arutelul otsuse jätkata võimalusel uue hoone rajamist Tartu mnt 1 krundile.


Nõukogu jättis siiski valikusse veel kolm kinnistut, mille kohta tehakse põhjalikum analüüs juhuks, kui ülikoolile kuuluvale kinnistule pole erinevatel põhjustel oma hoonet võimalik ehitada, teatas EKA kommunikatsioonijuht Solveig Jahnke.

25. septembril esitlesid kaheksa varasemalt valikusse jäänud kinnistu esindajat EKA nõukogule oma pakkumisi, misjärel tutvus nõukogu 2. oktoobril pakutavate kinnistutega kohapeal ning seejärel uue õppehoone alternatiivide analüüsi komisjoni ning kuratooriumi koostatud soovitustega.

Pärast seda langetas nõukogu otsuse, et EKA esimene eelistus uue õppehoone rajamiseks on Tartu mnt 1 kinnistu. Juhuks, kui Tartu maantee kinnistul jätkamine riigiga kokkulepitud ajagraafikus osutub mingite asjaolude tõttu võimatuks või majanduslikult ebaotstarbekaks, jätkab EKA paralleelselt Tartu mnt kinnistuga detailsemat analüüsi (ja võrdlust) ka kolme alternatiivse kinnistu osas.

Valikusse jäävad variandid: a) Tartu mnt 1 – EKA omand, ajalooline asukoht ja teada riskid;
b) Kotzebue 1/ Põhja pst 7 - antud kinnistu eelis teiste pakkumises olevate rekonstrueeritavate objektide ees on asukoht, konkreetse hoonega piiratud arendusala, ehitusmahu suur säilitatav väärtus, etapiviisiline ehitus ja võimalus kiirelt alustada, piisav tehnokommunikatsioonidega varustatus ja valgustingimuste sobivus EKA ruumiprogrammile ning tulevasi ekspluatatsioonikulusid oluliselt mittemõjutavad muinsuskaitselised restaureerimistingimused;
c) Telliskivi 60 – antud kinnistu eelis teiste pakkumises olevate rekonstrueeritavate objektide ees on asukoht, juba olemasoleva ümbritseva keskkonnaga tekkiv sünergia, kampuse tekkimise võimalus;
d) Küti 17/17a - antud kinnistu eelis teiste pakkumises olevate uusehituseks mõeldud hoonestamata kinnistute ees on kuulumine riigile, mistõttu kinnistu omandamise kulud EKA-le on tunduvalt väiksemad.

EKA nõukogu otsustas korraldada avaliku päringu uue õppehoone ehituseks sobiva alternatiivse krundi või rekonstrueeritava hoonestu asukoha väljaselgitamiseks tänavu suve algul. Avalik päring kuulutati välja 5. juunil.

Avaliku küsimise eesmärk oli ennekõike hankida informatsiooni Tallinnas asuvate kinnistute kohta, et võrrelda neid EKA uue õppehoone Tartu mnt 1 kinnistu ja projektiga ning langetada seejärel informeeritud otsus. Ettepanekute esitamise tähtaeg oli 26. juuni. EKAle pakuti 28 erinevat kinnistut.

Sügisel vaadeldi kaheksat erinevat asukohta Tallinna linnas, mis jäid pakutavatest sõelale hinna, rahastuse, asukoha ja keskkonna aspekte arvesse võttes. Neile kaheksale kinnistule tehti ehitushinna prognoosid ja analüüsiti asukoha sobilikkust, keskkonna hetkeolukorda ning tuleviku perspektiive.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles