Galerii: rahvusraamatukogu sai uue hingamise ja parema lugemisvalguse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu märtsis alanud Rahvusraamatukogu hoone fassaadi ja tehniliste süsteemide rekonstrueerimine on lõppenud. Tänu uutele ventilatsiooniseadmetele on nüüd lugemissaalides parem õhk, uued aknad peavad paremini sooja ja moodne valgustus teeb lugemise mõnusamaks.

«Rahvusraamatukogus toimunud muutused torkavad silma juba sissekäigus – uus pöörduks ei lase külma sisse ja fuajees ei ole enam tuuletõmbust,» ütles rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo.

«Lugemissaalides on tänu uuele ventilatsioonisüsteemile tunduvalt parem sisekliima, uus moodsalt reguleeritav valgustus säästab lugejate silmi. Akende ja uste vahetamine ja fassaadi osaline soojustamine on muutnud hoone soojemaks ja energiasäästlikumaks, see oli jahedate sügisilmade saabudes kohe tunda.»

Renoveerimine lõppes 15. oktoobril. Üle poole aasta väldanud tööde käigus uuendati hoidlate ja lugemissaalide ventilatsiooni- ja kliimasüsteem ning vahetati välja hoone 696 akent ja 45 välisust. Soojustati Endla tänava poolse D-korpuse fassaad, parandati katuseid ja paigaldati lugemissaalidesse uus valgustus. Ka Toom-Kuninga tänava ülekäik on remonditud.

«Kui suur energiasääst tänu remondile tuleb, saame täpselt öelda aasta pärast. Hoone on küll energiasäästlikum, kuid ees ootab elektrihinna tõus,» ütles haldusdirektor Mati Kibin.

Rahvusraamatukogu hoone muudeti energiasäästlikuks Riigi Kinnisvara AS-i juhtimisel Kyoto protokolli alusel toimuva CO₂ heitmekvoodi müügist saadava raha eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles