Tallinna ekspressbusside piletid lähevad odavamaks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaliini buss.
Linnaliini buss. Foto: Cisse Noormets.

Tallinn langetab 1. juunist ekspressbusside sõidutalongide hindu 16,7 protsendi ja ekspresskaartide hindu keskmiselt 24,4 protsendi võrra.


Abilinnapea Jaanus Mutli sõnul on Tallinna autobussiliinide ekspress- ja tavaliinid praegu ebaühtlaselt koormatud, mis on osaliselt tingitud ekspresspiletite tunduvalt kallimast hinnast. «Kui praegu on ekspressbusside piletid tavapiletitest ligi 60 protsendi võrra kallimad, siis ekspresspiletite uued hinnad on tavapiletitest keskmiselt vaid 13 protsenti kõrgemad,» ütles Mutli Raepressi vahendusel.

Odavamad piletihinnad loovad tema sõnul eelduse sõitjate ümberistumiseks tavaliinidelt ekspressliinidele. «Tulevikus tahame rajada uusi ekspressliine, mille eeliseks tavaliinide ees on lisaks suuremale ühenduskiirusele ka väiksemad kulutused. Ekspressliinide väiksem kütusekulu on tingitud väiksemast peatuste arvust. Samuti väheneb ka juhi palgakulu, kuna bussiliini läbisõitmiseks kulub vähem tööaega,» lausus abilinnapea.

Ekspresskaartide hindade alandamine toob linnale kaasa piletitulu vähenemise ligikaudu 147 tuhande krooni võrra kuus. Hinnaalanduse tõttu jääb linnal alates tänavu 1. juunist kuni aasta lõpuni saamata 1,1 miljonit krooni.

Mutli sõnul ollakse kokkuvõttes siiski plussis, sest ekspress- ja tavaliinide täituvuse ja koormuse ühtlustamine võimaldab vähendada tavaliinide töömahtu, mis võimaldab säästa samal perioodil ligikaudu 2,3 miljonit krooni

90 päeva ekspresskaardi hind alaneb 880 kroonilt 700 kroonile, 30 päeva ekspresskaart 375 kroonilt 300 kroonile ning kümne päeva ekspresskaart 185 kroonilt 140 kroonile.

Õpilase ekspresskaartide hinnad langevad samuti ning õpilase 90 päeva ekspresskaart maksab 1. juunist 300 ja 30 päeva ekspresskaart 120 krooni

Üliõpilaste ja pensionäride 90 päeva ekspesskaardid maksavad 1. juunist 320 ja 30 päeva ekspresskaardid 130 krooni. Ekspressbussi sõidutalong hakkab senise 18 asemel maksma 15 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles