Tallinna e-õpilaspileti tulevik on tume

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilaspileti blankett.
Õpilaspileti blankett. Foto: Toomas Huik.

Haridusamet tühistas e-õpilaspileti riigihanke, sest Eesti Üliõpilaskondade Liidu (EÜL) vaidlustuse tõttu poleks jõutud projektile eurorahasid taotleda.


Lõplikult pole Tallinn elektroonilise õpilaspileti plaani siiski maha matnud.

«Riigihanke tühistamise põhjuseks oli see, et EÜL vaidlustuse tõttu tekkinud viivituse tõttu ei ole võimalik lõpetada avatud riigihanget meile etteantud kuupäevaks, mil peame esitama Riigi Infosüsteemide Arenduskeskusele täistaotluse Euroopa Struktuurfondist vahendite saamiseks,» selgitas haridusameti infospetsialist Leini Jürisaar.

Muuhulgas heitsid vaidlustajad hankele ette ebamäärasust ja üldsõnalisust. Jürisaare sõnul ei tahetud hanke korraldamisel liiga spetsiifiliseks minna. «Kuna tegemist on pilootprojektiga, siis oli taotluslik mitte määrata ära kindlat tark- ja riistvara, vaid anda võimalikult paljudele firmadele võimalus osalemiseks ja erinevate lahenduste väljapakkumiseks,» ütles Jürisaar.

«Hankija kindel soov oli see, et hanke käigus ei loodaks uusi andmebaase, vaid et me kasutaksime juba riiklikult kasutusel olevat õpilaste andmeregistrit EHIS (Eesti Hariduse Infosüsteem) ning juba olemasoleva isikut tõendava dokumendi ID-kaardi võimalusi. Nimetatud tingimused olid ette antud projekti eeltaotluse koostamiseks,» lisas ta.

Samuti nõudis haridusamet uuel õpilaspiletil puutevaba kiibi olemasolu. «E-õpilaspilet peab võimaldama erinevaid kasutusfunktsioone: välis- ja klassiukse avamist koolis, toidukorra registreerimist sööklas, raamatukogu- , paljundus- garderoobi ja muude teenuste kasutamist,» loetles Jürisaar.

Selles, et e-õpilaspileti hanke vaidlustas just tudengiorganisatsioon, mis annab ise välja ISIC õpilas- ja üliõpilaspileteid, ei näe haridusameti esindaja probleemi. «Hankija ei välista projektis ISIC-kaardi kasutuselevõttu koolides, kui see vastab projekti eeltaotluse tingimustele,» lausus Jürisaar.

E-õpilaspileti tuleviku suhtes jääb ametnik ebamääraseks. Küsimusele, ega haridusamet e-õpilaspileti mõttest ometi loobuda kavatse, vastas Jürisaar: «Tegutseme meile antud õigusruumi võimalusi kasutades edasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles